Onafhankelijk Alles-in-1 aanbiedingen van alle aanbieders vergelijken
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Domeinnamen

 • Je kunt een .nl domeinnaam aanvragen via een deelnemer van de SIDN (Stichting Internet Domeinnaam Registratie). Op de website van SIDN vind je meer informatie. 

 • Een domeinnaam is niet gebonden aan een provider, maar aan de domeinnaamhouder. Als je van provider verandert, kun je de domeinnaam meeverhuizen. Dit verhuizen van de domeinnaam is trouwens niet noodzakelijk. De provider waar de domeinnaam is ondergebracht, kan een verwijzing naar de website van de domeinnaamhouder opnemen. Daarbij maakt het niet uit waar deze website zich bevindt.

  • Sommige providers verplichten hun klanten om ook de domeinnaam bij hen onder te brengen.
  • Een provider is verplicht mee te werken aan het verhuizen van een domeinnaam naar een andere provider.

  De Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) zal een verzoek om verhuizing altijd honoreren, zolang aan het Reglement voor Registratie van Domeinnamen (NL) wordt voldaan.

 • De laatste 2 of 3 letters in een domeinnaam worden TLD´s genoemd. (Top Level Domains). Er zijn 2 soorten domeinen: de gTLD´s en de ccTLD´s. Eerstgenoemde zijn generieke Top Level Domains, voorbeelden zijn:.com .org. .net. De cc in de laatstgenoemde staat voor ´country code´. Voorbeelden hiervan zijn: .nl. .be en .ch De ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) is de non-profit organisatie die Top level domains aanmaakt, domeinnamen toewijst en zich bezig houdt met de distributie van IP-nummers.

  De zeven originele generieke TLDs (.com, .edu, .gov, .int, .mil, .net, en .org) werden in de 1980-er jaren geïntroduceerd. In 2000 was er een eerste test met de introductie van zeven nieuwe gTLDs. Vier van deze TLDs (.biz, .info, .name, en .pro) zijn zogenaamde unsponsored TLDs. De andere drie (.aero, .coop, en .museum) zijn sponsored TLDs. Een unsponsored TLD valt onder het ICANN-beleid zoals gedefinieerd door de globale internet-gemeenschap. Een sponsored TLD is een gespecialiseerde TLD die een afgebakende gemeenschap representeert. De sponsor heeft de gedelegeerde verantwoordelijkheid over beleidsmatige zaken die deze TLD aangaan.(bron: SIDN) 

  Vanaf 2012 kun je 'eigen' TLD's aanvragen, laten vastleggen en (vanaf 2013) de bijbehorende domeinen gebruiken, voorbeelden zijn .vlaanderen en .frl.