Onafhankelijk Alles-in-1 aanbiedingen van alle aanbieders vergelijken
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Domeinnamen

 • U kunt een .nl domeinnaam aanvragen via een deelnemer van de SIDN (Stichting Internet Domeinnaam Registratie). Op de website van SIDN vindt u meer informatie. 

 • Internationale top level domeinnamen worden uitgegeven door andere registrerende instanties dan SIDN (Stichting Internet Domeinnaam Registratie Nederland). SIDN registreert alleen domeinnamen onder het top level .nl.
  Landen zijn autonoom in het registreren van domeinnamen. Per land en ook voor de generieke uitgangen als bijvoorbeeld .com, .net, .org, .info, .biz en .edu gelden dus andere regels.
  Norid houdt een overzicht bij over het registreren van een domein onder de verschillende top levels.

 • Een domeinnaam is niet gebonden aan een provider, maar aan de domeinnaamhouder. Indien u van provider verandert, kunt u uw domeinnaam meeverhuizen.
  Overigens is het niet noodzakelijk om bij het verhuizen naar een andere service provider ook de domeinnaam te verhuizen. De provider waar de domeinnaam is ondergebracht, kan een verwijzing naar de website van de domeinnaamhouder opnemen. Daarbij maakt het niet uit waar deze website zich bevindt.
  Sommige providers verplichten hun klanten echter om ook de domeinnaam bij hen onder te brengen. Een provider is verplicht mee te werken aan het verhuizen van een domeinnaam naar een andere provider.
  De Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) zal een verzoek om verhuizing altijd honoreren, zolang aan het Reglement voor Registratie van Domeinnamen (NL) wordt voldaan.
  Ingeval van een conflict tussen u en een provider kan het voorkomen dat uw provider weigert om de benodigde technische medewerking te verlenen. Het bestuur van SIDN heeft besloten dat een provider een domeinnaam niet in "gijzeling" mag nemen door de technische medewerking te weigeren. Het bestuur kan echter geen technische medewerking van de oude provider afdwingen; in zulke gevallen kan/zal het dus voorkomen dat een domeinnaam gedurende enige tijd niet bereikbaar is. Dit is verder een aangelegenheid tussen u en uw provider.

 • Het verhuizen van een domeinnaam gaat in een aantal (deels technische) stappen:

  U zegt de diensten bij uw huidige provider schriftelijk op, d.w.z. u stelt hem op de hoogte dat u de geregistreerde domeinnaam wenst onder te brengen bij een ander.

  Daarna dient u een ingevuld en ondertekend verhuisformulier bij de nieuwe provider in, die de nameservers met de nieuwe gegevens opzet.

  De oude provider wijzigt de nameserver zodanig dat hij secondary voor het betreffende domein gaat draaien, waarbij de primary die nameserver is welke de nieuwe provider heeft opgegeven als de nieuwe primary. Het is van het grootste belang dat de nieuwe provider zone transfers niet blokkeert, anders werkt dit systeem niet. Het gevolg is dat gedurende enige tijd de domeinnaam onbereikbaar is!

  De nieuwe provider stuurt de nieuwe administratieve en technische gegevens door naar SIDN.
  Als dit alles in orde is, zal de domeinnaam omgezet worden. SIDN stuurt een bevestiging naar zowel de oude als de nieuwe provider.

  De oude provider kan dan de oude zone files voor de betreffende domeinnaam opruimen en hoeft er dan geen nameserver meer voor te draaien. Met deze stap is de procedure voltooid.

 • Onder de eenmalige kosten domeinregistratie wordt verstaan:
  de vergoeding voor de aanvraagkosten van uw domein, het opzetten van de server en de administratieve handeling.

 • Het is vaak beter in goed overleg met de tegenpartij naar een oplossing te zoeken bij een domeinnaamconflict. Indien dit niet lukt dan kunnen zich twee situaties voordoen. Wanneer het handelt om een .nl-domeinnaam die valt onder het Reglement voor registratie van .nl-domeinnamen zoals dat geldt vanaf 29 januari 2003 dan heeft u twee keuzes:

  1. het geschil voorleggen aan het arbitrage-instituut voor .nl-domeinnamen
  2. de gang naar de rechter

  Handelt het om een .nl-domeinnaam die niet valt onder het Reglement voor registratie van .nl-domeinnamen zoals dat geldt vanaf 29 januari 2003 dan rest u slechts de overweging om al dan niet naar de rechter te stappen.
  In het Domeinnaamdebat 2006 wordt geadviseerd om de .nl-arbitrageregeling te vervangen door een beter alternatief.

 • De laatste 2 of 3 letters in een domeinnaam worden TLD´s genoemd. (Top Level Domains). Er zijn 2 soorten domeinen: de gTLD´s en de ccTLD´s. Eerstgenoemde zijn generieke Top Level Domains, voorbeelden zijn:.com .org. .net. De cc in de laatstgenoemde staat voor ´country code´. Voorbeelden hiervan zijn: .nl. .be en .ch De  ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) is de non-profit organisatie die Top level domains aanmaakt, domeinnamen toewijst en zich bezig houdt met de distributie van IP-nummers.

  De zeven originele generieke TLDs (.com, .edu, .gov, .int, .mil, .net, en .org) werden in de 1980-er jaren geïntroduceerd. In 2000 was er een eerste test met de introductie van zeven nieuwe gTLDs. Vier van deze TLDs (.biz, .info, .name, en .pro) zijn zogenaamde unsponsored TLDs. De andere drie (.aero, .coop, en .museum) zijn sponsored TLDs. Een unsponsored TLD valt onder het ICANN-beleid zoals gedefinieerd door de globale internet-gemeenschap. Een sponsored TLD is een gespecialiseerde TLD die een afgebakende gemeenschap representeert. De sponsor heeft de gedelegeerde verantwoordelijkheid over beleidsmatige zaken die deze TLD aangaan.(bron: SIDN) 

  Vanaf 2012 kun je 'eigen' TLD's aanvragen, laten vastleggen en (vanaf 2013) de bijbehorende domeinen gebruiken, voorbeelden zijn .vlaanderen en .frl.