Onafhankelijk Alles-in-1 aanbiedingen van alle aanbieders vergelijken
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Glasvezel

 • Nee, in theorie is de snelheid van glasvezel onbeperkt. Vaak wordt de snelheid van glasvezel echter begrensd door zaken als het modem en de netwerkapparatuur van de leverancier. Op dit moment zijn bij sommige aanbieders snelheden van 1000 Mbps (Megabit per seconde) mogelijk.

 • Internettoegang via de kabel, (A)DSL, wifi en satelliet is over het algemeen asymmetrisch: de maximale downloadsnelheid is veel hoger dan de uploadsnelheid.

  Bij glasvezel zijn de snelheden gelijk. Dit is ook het geval als jouw kabelaar of DSL leverancier haar netwerkkabels in de wijk vervangen heeft door glaskabels.

  In de oudheid van het internet gebruikte je de analoge telefoonlijn (of de ISDN-aansluiting) voor het verbinden, toen waren de maximale upload- en downloadsnelheden gelijk.

 • Ook op glasvezel moet je op je PC of laptop op je hoede zijn voor computervirussen en andere ongemakken die bij internet kunnen horen. Dit staat los van de infrastructuur (ADSL / kabel / mobiel / glas) waarover je internetverbinding loopt. Zorg dus altijd voor up-to-date anti-virusssoftware.

 • Voor klachten over je internetverbinding dien je allereerst contact op te nemen met je aanbieder. Ben je niet tevreden met de oplossing ga dan naar de Geschillencommissie als je aanbieder hierbij is aangesloten. Je kunt ook naar de rechter gaan met je klacht. Bijvoorbeeld als je aanbieder niet is aangesloten bij de Geschillencommissie. Wij adviseren je dan eerst informatie op te vragen bij een rechtswinkel of bij het Juridisch Loket.

  Kan je aanbieder je vraag niet beantwoorden of het probleem niet oplossen? Neem dan contact op met ConsuWijzer.

 • Tot elke wijkcentrale ligt er op dit moment glasvezel, het enige wat op veel plaatsen nog mist is de aansluiting van de wijkcentrale op de huizen in de omgeving. Er moet echter een flinke investering gedaan worden om elk huis ook daadwerkelijk aan te sluiten, zo zullen straten bijvoorbeeld opengebroken moeten worden om de glasvezelkabels aan te sluiten. Er wordt per gebied bekeken of die investering op dit moment rendabel is.
  Met de postcodecheck van Internetten.nl kan je kijken of glasvezel op dit moment beschikbaar is op jouw adres.

 • Er zijn veel – met name technische – factoren die bepalen welke snelheid je daadwerkelijk krijgt. TNO heeft deze factoren in kaart gebracht. Het gaat dan o.a. om de aansluiting bij de consument, het aansluitnetwerk van de internetaanbieder, of er sprake is van een drukbezochte website en het tijdstip van de dag. Ook door gebruik te maken van een draadloze verbinding kan je internet langzamer worden.

  Vanaf 1 januari 2013 is de Gedragscode Transparantie Internetsnelheden ingegaan. Dat betekent dat deelnemende providers consumenten zo goed mogelijk voorlichten over de te verwachten snelheid van de verbinding en welke factoren in de praktijk invloed hebben op de daadwerkelijk te realiseren snelheid. Dit geldt zowel vóór de totstandkoming van de overeenkomst als gedurende de uitvoering ervan.

 • De landelijke uitrol van glasvezel ligt in de handen van Reggefiber, die per gebied bekijken of het aanleggen van glasvezel rendabel is. Dit wordt gedaan door de zogenaamde vraagbundeling: op het moment dat meer dan 30% van de huishouden aangeeft op een glasvezel abonnement over te gaan stappen. Wanneer de vraagbundeling gestart wordt ligt aan verschillende factoren, waarbij onder andere de geuitte interesse vanuit de desbetreffende omgeving meespeelt.

 • Een glasvezel is een dunne draad van glas. Glasvezel is sterk en buigzaam. In telecommunicatie wordt een speciaal gefabriceerde glasvezel gebruikt die supersnel lichtsignalen geleidt over grote afstanden en op een betrouwbare manier. Die lichtsignalen transporteren de gegevens, bijvoorbeeld voor internet, telefonie en televisie.

 • Netwerken met een minimale snelheid van 100 Mbps gelden binnen de Europese Unie als supersnel. Dit worden ook wel Next Generation Networks genoemd. Meestal worden dergelijke snelheden gehaald via ‘de kabel’ en glasvezel. Mobiel internet zal hierin ook een belangrijke rol (gaan) spelen, vooral voor de buitengebieden waar glasvezel/kabel aanleggen niet rendabel is. 

  Mobiele netwerken zullen veel sneller worden, de uitrol van 4G (LTE) is daarvoor van belang, snelheden van 120 Mbps zijn zeker haalbaar. De mobiele netwerken zullen echter niet zonder meer de capaciteit van de vaste netwerken evenaren.

  De Euopese Unie ziet zeer snel breedband als voorwaarde voor economische groei. Daarom heeft de EU voor 2020 de volgende doelstelling:

  • iedereen heeft toegang tot breedband met een snelheid van minimaal 30 Mb per seconde of meer. (Nederland voldoet al bijna aan deze doelstelling: 98% van de huishoudens kan op dit moment zo’n aansluiting krijgen);
  • minstens de helft van de huishoudens gebruikt een aansluiting van minimaal 100 Mb per seconde. (Van de Nederlandse huishoudens heeft nu 95% deze mogelijkheid.)

  bron: Rijksoverheid (peildatum november 2015)

 • Glasvezel wordt in Nederland aangelegd door glasvezel-aannemersbedrijf Reggefiber.

 • Internetaanbieders hebben afgesproken vanaf 2013 realistische internetsnelheden te melden aan klanten. Ze gaan zich baseren op onderzoek van TNO. De providers die vanaf het begin meedoen zijn KPN, Solcon, Tele2, T-Mobile, Vodafone en Ziggo. Deze afspraken zijn vastgelegd in een gedragscode die vanaf 1 januari 2013 geldt. Alle aanbieders tonen inmiddels tijdens het aanvragen van een aansluiting de (maximaal) haalbare snelheid op het ingevoerde adres.