Onafhankelijk Alles-in-1 aanbiedingen van alle aanbieders vergelijken
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

E-mail

 • Het meenemen van e-mailadressen naar een andere internetprovider is niet mogelijk. Technisch en financieel zou het mogelijk moeten zijn 'nummerporteringen' voor e-mailadressen te realiseren, maar dit is (nog) niet geregeld.

  Er zijn wel mogelijkheden die in de buurt komen, als je bijvoorbeeld van XS4all overstapt naar een andere aanbieder dan kun je de @xs4all.nl e-mailadressen behouden (dit staat wel los van een nieuwe internetprovider). Daar betaal je dan wel voor, het Pack-abonnement is eigenlijk een e-mail only abonnement. KPN heeft/had iets dergelijks maar hangt dit niet aan de grote klok, neem hierover contact op met de klantenservice.

  De beste oplossing is een e-mailadres te nemen bij een partij die geen internettoegang verkoopt. Dan raak je het e-mailadres niet kwijt als je van provider wisselt. Dat kan via een eigen domein gaan, of via een webmail aanbieder, bijvoorbeeld Gmail of Live etc.

  Tips bij overstappen

  • De meeste aanbieders zijn erg snel met het opruimen van de e-mailboxen op het moment dat je overstapt. Het is dus zaak van te voren alles te regelen, anders kun je niet meer zenden en ontvangen.
  • Gebruik het adres dat je van de internet aanbieder krijgt niet, maar neem een 'internet e-mail adres', bijvoorbeeld van Gmail of Live.
  • Stuur iedereen in het adresboek in een keer een e-mail met het nieuwe adres.
  • Zet een standaardmelding ('afwezigheidassistent') aan met de boodschap dat je gaat overstappen naar een andere aanbieder en dat daarom het adres veranderd.
  • Inventariseer de partijen die het huidige adres gebruiken en wijzig ze naar het nieuwe adres (dan heb je voor een volgende keer alles op een rijtje). Denk ook aan het aanpassen van de adressen die gebruikt worden voor nieuwsbrieven etc.
  • Sommige websites gebruiken een e-mailadres om informatie te sturen, maar ook om bijvoorbeeld een wachtwoord te sturen als je dat een keer vergeten bent. Denk bijvoorbeeld aan webwinkels als bol.com maar ook aan ns.nl.
 • Een e-mailbox is een virtuele postbus. Hierin worden alle e-mails die je verzend en die naar je zijn verzonden opgeslagen. Je kunt inloggen op de e-mailbox en jouw e-mails bekijken en/of downloaden om te lezen, afhankelijk van het soort mailbox.

  Het is technisch mogelijk om een e-mailbox één e-mailadres en meerdere e-mailaliassen toe te kennen. Een e-mail adres zou dan Jan.Jansen1984@1234.nl kunnen zijn, omdat Jan.Jansen@1234.nl al vergeven is. Je kunt een e-mail alias aan dat adres toekennen zodat mensen die e-mail van jou hebben gekregen vanaf dat moment kunnen mailen met Jan.Jansen@1234.nl.

 • Met pop3 mail zijn e-mails te lezen en te versturen met een speciaal e-mailprogramma (bijvoorbeeld Outlook). Er hoeft geen verbinding te zijn met internet. Meestal zit zo`n e-mailprogramma bij het internetprogramma dat gebruikt wordt, bijvoorbeeld Internet Explorer.

  Pop3 mail heeft dus als voordeel dat de e-mail off-line (= niet verbonden met internet) is te lezen / te schrijven. Nadeel: in het buitenland is behalve de inlognaam en het wachtwoord ook de servernamen van de provider noodzakelijk. Erg omslachtig. 

  Met webmail is geen apart e-mailprogramma nodig. De browser wordt gebruikt om de e-mail op te halen en te lezen en te versturen. Nadeel:  e-mail is alleen te lezen als er verbinding is met internet. Voordeel: vanaf elke computer die een internetaansluiting heeft, is de e-mail te bekijken en te versturen.

  De meeste internetproviders leveren bij een pop3 e-mail account ook een webmail mogelijkheid. Dan kunnen alleen de nieuw binnengekomen berichten gelezen worden.

 • Voordelen:
  Je hebt geen e-mailprogramma nodig, een webbrowser is voldoende.
  Je kunt overal waar je een webbrowser tot jouw beschikking hebt, de e-mail lezen.
  Secure Webmail is heel eenvoudig in het gebruik.

  Nadelen:
  Via Secure Webmail kun je niets offline lezen, daar is het dan ook niet voor bedoeld.
  Het is te beschouwen als een simpele uitvoering van een mailprogramma, dus biedt wellicht niet alle functionaliteit die jouw favoriete mailprogramma biedt.