Onafhankelijk Alles-in-1 aanbiedingen van alle aanbieders vergelijken
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Vodafone, Tele2 en Online.nl toegang tot KPN-netwerk

door Anniek Kruijer

Vodafone heeft op 29 juli jl. bekend gemaakt een overeenstemming te hebben bereikt over de toegang tot het vaste glasvezel- en kopernetwerk van KPN. De diensten kunnen voor een periode van in ieder geval zeven jaar worden aangeboden. Vorige week sloten Tele2 en M7 Group, eigenaar Online.nl en CanalDigitaal, al een soortgelijke overeenkomst met KPN. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft voor deze deals toestemming gegeven.

Hulp van toezichthouder ACM

Provider KPN moet van toezichthouder ACM zijn netwerk openstellen voor concurrenten. Dankzij de gemaakte deals kunnen virtuele providers nu ook gebruik maken van nieuwe technologieën (vectoring en pair bonding) op het netwerk van KPN. Hiermee zijn in theorie snelheden tot 100 Mbps of via pair bonding tot 200 Mbps haalbaar. Tele2 heeft een overeenkomst gesloten met KPN waardoor het DSL-abonnementen kan gaan aanbieden met een snelheid van 100 Mbps. Momenteel biedt de aanbieder snelheden tot 40 Mbps.

Vodafone gaat strijd aan in huiskamer

KPN ziet Ziggo als zijn grootste rivaal, vanwege het feit dat Ziggo geen netwerktoegang hoeft te geven aan andere partijen. Ziggo beschikt sinds de fusie met UPC die eind vorig jaar plaatsvond nagenoeg over een landelijk dekkend netwerk. De kabelaar is nu ook de grootste aanbieder van breedbandinternet aan consumenten (bijna 44 procent van alle aansluitingen). KPN komt inclusief dochtermerken Telfort en XS4ALL op de tweede plek met een marktaandeel van 40 procent. Samen hebben KPN en Ziggo meer dan 80 procent van de breedbandmarkt in handen. Vodafone streeft ernaar om de nummer drie te worden van Nederland en gaat de strijd aan in de huiskamer. Het bedrijf is al de op een na grootste aanbieder van mobiele telefonie in Nederland.

Volgens Vodafone is de overeenkomst voor de langere termijn met KPN een belangrijke stap in de transformatie van mobiel provider tot aanbieder van een volledig pakket aan communicatiediensten. De overeenkomst maakt het mogelijk om effectief te blijven concurreren op de breedbandmarkt, aldus Vodafone.

 

Anniek Kruijer

Content marketeer
Anniek Kruijer
Ik ben Anniek, tot januari 2019 medewerker van de Bencom Group. Met de artikelen op Bellen.com wil ik jullie onafhankelijk informeren over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van mobiele telefonie.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.