Onafhankelijk Alles-in-1 aanbiedingen van alle aanbieders vergelijken
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Vaker glasvezel voor snel internet

door Jeanet Woldring

Het aantal klanten voor de kabel is gedaald, terwijl het aantal klanten dat voor glasvezel kiest juist gestaag stijgt.  Zo’n 3,2 miljoen huishoudens krijgen nu breedbandinternet via de kabel en circa 3,6 miljoen huishoudens via het koper- en glasvezelnetwerk van KPN.  Dat blijkt uit de Telecommonitor van toezichthouder ACM over het tweede kwartaal.

3,2 miljoen kabelinternet; 3,6 miljoen via koper- en glasvezel

Bestuurslid ACM Henk Don: “Deze twee ontwikkelingen zien we al langer: zo’n 3,2 miljoen huishoudens krijgen nu breedbandinternet via de kabel en zo’n 3,6 miljoen huishoudens via het koper- en glasvezelnetwerk van KPN. De regulering van ACM zorgt ervoor dat het netwerk van KPN beschikbaar blijft voor andere aanbieders, zoals Vodafone en Tele2.”

Glasvezelaansluitingen gegroeid naar 792 duizend

Uit het onderzoek blijkt dat het aantal kabelaansluitingen met 77 duizend aansluitingen is afgenomen. Vooral glasvezelproviders hebben geprofiteerd van de daling op kabel. In het afgelopen kwartaal is het aantal glasvezelverbindingen gegroeid met 7,5 procent tot 792 duizend aansluitingen.

KPN bezig met upgrade kopernetwerk

KPN is bezig met het upgraden van zijn kopernetwerk, waardoor hogere snelheden mogelijk zijn. Het aantal koperaansluitingen (DSL-aansluitingen) met een snelheid boven de 30 Mbpss is de afgelopen periode dan ook met ruim 50 duizend aansluitingen gestegen. Het aantal koperaansluitingen met een lage bandbreedte snelheid (onder de 10 Mbps is het afgelopen jaar met 11 procent afgenomen.

Ziggo verloor klanten na fusie UPC

In het tweede kwartaal is het aantal kabeltelevisieaansluitingen met 59 duizend aansluitingen afgenomen. Voornamelijk Ziggo heeft na de fusie met UPC aansluitingen verloren. 

Aanbieders van glasvezelaansluitingen profiteren van het verlies van kabelaanbieders, aldus de toezichthouder. In het afgelopen jaar is het aantal glasvezeltelevisieverbindingen met 37 procent gestegen tot 715 duizend aansluitingen.Benieuwd wat op jouw adres beschikbaar is? 
Doe de postcodecheck

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.