Onafhankelijk Alles-in-1 aanbiedingen van alle aanbieders vergelijken
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

KPN begint IPv6-uitrol naar particulieren

door Jeanet Woldring

KPN is van start gegaan met het verstrekken van IPv6-adressen aan consumenten in de regio Hilversum. Het gaat om een proef, maar KPN wil de uitrol over een tijdje geleidelijk uitbreiden. Dat heeft de provider aan Tweakers bevestigd. KPN-dochter XS4ALL voorziet klanten al sinds 2012 standaard van zo'n adres.

KPN heeft bij de uitrol gekozen voor een zogenoemde dualstack-implementatie. Dit betekent dat je naast je reguliere IPv4 adres een nieuw IPv6 adres krijgt. Zo gauw een website of andere internetdienst bereikbaar is op een IPv6 adres maakt je router automatisch gebruik van de nieuwere versie van IP. 

IPv6 is in het leven geroepen om het tekort aan IPv4 adressen op te lossen. Het aantal IPv4 adressen werd in 1981 als ruim voldoende beschouwd, in februari van 2011 is het laatste IPv4 adres uitgegeven en werd de nood nog hoger om IPv6 te adapteren. IPv4 het moet doen met 4 miljard adressen, minder dan het aantal mensen op de aarde. IPv6 daarentegen heeft 3.4*10 tot de macht 38 adressen, dat is 340 met 36 nullen.

In februari berichtte Stichting IPv6 Nederland dat zo'n zes procent van alle internetters wereldwijd beschikt over IPv6. Google heeft een pagina waarop van dag tot dag wordt bijgehouden welk percentage van de bezoekers de zoekmachine met IPv6 bereikt. Volgens Stipv6 is de verdeling over de verschillende landen extreem: "België zit op 30%, Nederland haalde een paar maanden geleden bijna de 3%, Engeland laat 0,3% zien en Italië komt nog niet verder dan 0,03%. Deze percentages worden op dit moment nagenoeg allemaal gerealiseerd via zogenaamde native verbindingen, dus niet via tunnels." 

Voor KPN aan zijn al meerdere providers begonnen met de uitrol van IPv6. XS4ALL biedt de mogelijkheid als langste aan in Nederland, Ziggo is in april begonnen met uitrollen en meerdere kleine providers als ZeelandNet bieden ook de optie om het aan te zetten. Al deze providers hebben het volgens het dualstack model geimplementeerd zodat ook websites die nog geen IPv6 ondersteuning hebben bereikbaar blijven.

Benieuwd of en hoe jouw internetprovider IPv6 ondersteunt? Op Internetten.nl wordt bij 'Specificaties' van internetpakketten de IPv6 geschiktheid vermeld.

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.