Onafhankelijk Alles-in-1 aanbiedingen van alle aanbieders vergelijken
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Nederland heeft ruim 7 miljoen breedbandaansluitingen

door Marit Veldkamp

Bijna alle Nederlanders hebben een breedbandaansluiting. Kabel is het populairst, maar we zien ook het aantal glasvezelaansluitingen stijgen. Dat blijkt uit cijfers van Telecompaper. 

Breedbandaansluitingen

type aansluiting.jpg

Er zijn verschillende soorten breedbandaansluitingen: DSL, kabel en glasvezel. Volgens Telecompaper gaat het in totaal om 93,6 procent aansluitingen. Glasvezel blijft de aanjager van de breedbandgroei, toch blijft de kabel het populairst met ruim 3,3 miljoen aansluitingen. DSL heeft nu een marktaandeel van minder dan 40 procent, terwijl glasvezel stijgt naar ongeveer 15 procent.

Ziggo en KPN

Kabelbedrijf Ziggo noteerde afgelopen kwartaal dubbele groeicijfers en kwam uit op iets meer dan 3,13 miljoen breedbandabonnees. Hiermee daalde het marktaandeel van Ziggo toch iets. Ziggo is het grootste kabelbedrijf en heeft een eigen sportzender Ziggo Sport Totaal, die ook door andere aanbieders worden aangeboden. HBO zal vanaf 1 januari ook exclusief via Ziggo te zien zijn. 

KPN (inclusief Telfort, XS4ALL en Edutel) kreeg ook een groot aantal nieuwe aansluitingen, maar verloor toch ook een marginaal percentage qua marktaandeel. Telecompaper voorspelt voor de komende jaren een groei in breedbandaansluitingen van ongeveer 1,9 procent per jaar.

Glasvezel

Uit de cijfers blijkt verder dat het aantal glasvezelverbindingen het afgelopen jaar elk kwartaal gestegen is. Tegenwoordig biedt bijna elke provider ook glasvezelverbindingen aan. Het voordeel van glasvezel is dat downloaden en uploaden even snel is. Het glasvezelpakket van XS4ALL komt als beste uit de test (Bron: Consumentenbond). Wil je weten of er ook glasvezel beschikbaar is op jouw adres? Doe dan de postcodecheck

Marit Veldkamp

Accountmanager
Marit Veldkamp
Ik ben Marit, sinds 2016 werkzaam bij de Bencom Group. Als accountmanager ben ik verantwoordelijk voor de externe contacten met onder andere telecomproviders, daardoor ben ik goed op de hoogte wat er speelt in de markt. Daarnaast houd ik mij samen met mijn collega's bezig met de Telecomwebsites om jou van de meest actuele vergelijkingen te kunnen voorzien!
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.