Onafhankelijk Alles-in-1 aanbiedingen van alle aanbieders vergelijken
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Gemiddelde internetsnelheid steeds hoger

door Jeanet Woldring 3 reacties

In een jaar tijd zijn fors meer Nederlanders gebruik gaan maken van internet met een snelheid van meer dan 30 Mbps. In het derde kwartaal van 2012 beschikt bijna tweederde over internet sneller dan 10 Mbps. Verder is het totaal aantal breedbandaansluitingen licht toegenomen tot  6,6 miljoen. Dat blijkt uit cijfers van toezichthouder Opta.

Marktmonitor
Opta publiceert ieder kwartaal marktcijfers. Deze monitor laat de ontwikkelingen zien op het gebied van mobiele diensten, vaste telefonie, breedband en televisie. De toezichthouder maakt de monitor op basis van gegevens van spelers op de Nederlandse telecommarkt.

Internetsnelheid
Hieruit blijkt dat de gemiddelde snelheid van internetabonnementen steeds hoger wordt. In het derde kwartaal is bijna tweederde van de kabel- en DSL-abonnementen sneller dan 10 Mbps. Ruim een kwart (28%) van de breedbandabonnementen is zelfs sneller dan 30 Mbps. Een jaar geleden was dat nog 20 procent. De glasvezelverbindingen zijn buiten deze cijfers gelaten.

Koper en kabel groeien verder naar elkaar toe
Verder blijkt dat het totaal aantal breedbandabonnementen licht toegenomen is tot 6,6 miljoen. De groei is afgezwakt naar 19 duizend nieuwe abonnementen. Het aantal DSL-aansluitingen is met 53 duizend gedaald naar 3,3 miljoen, terwijl het aantal kabelaansluitingen met 34 duizend gestegen is naar 3 miljoen. DSL (koper) en kabel groeien dus verder naar elkaar toe, zoals ook blijkt uit onderstaande grafiek.

Glasvezel
Aan het eind van het derde kwartaal zijn er meer dan 340 duizend huishoudens en bedrijven die via glasvezel internetten. De totale groei van breedbandabonnementen is weliswaar afgezwakt, maar het aantal glasvezelabonnementen is met 38 duizend gestegen. Dat is meer dan in voorgaande kwartalen.

Volgens Opta blijven de verhoudingen in marktaandelen tussen partijen ongewijzigd, ondanks de verschuiving van DSL-abonnementen naar kabel en glasvezel.

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.

Reacties (3)

Geplaatst door: y. bakker ()

graag blijf ik op de hoogte van de snelheid van internetproviders.

Ik zit nu bij ziggo met snelste internetverbinding.

Geplaatst door: hansje ()

O,o goverts, wat kan ik u hartsgrondig ondersteunen in uw pleidooi. KPN levert 200 meter verderop 60MB snelheden en ik mag het met 3 MB max. doen.Allemaal omdat de een of andere pennenlikker besloten heeft dat mijn postcode hoort bij die overbelaste centrale en niet bij de nieuwere, onderbelaste centrale in een ander postcode rayon.

Geplaatst door: goverts ()

allemaal wel leuk en aardig, maar als je in een buitengebied woont betaal je wel maar krijgt bij lange na niet de snelhied die beloofd wordt... wanneer gaat de opta daar nu eens wat aan doen.!!!!!!!!

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.