Onafhankelijk Alles-in-1 aanbiedingen van alle aanbieders vergelijken
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 20.00 uur
Vergelijk en kies de beste deal

Verbinding met het internet via glasvezel, ADSL of kabel

In Nederland zijn er vijf verschillende mogelijkheden om verbinding te maken met het internet:

  • Via het telefoonnetwerk
  • Via de televisiekabel
  • Via glasvezel
  • Via het mobiele telefonie netwerk
  • Via satelliet

Via het telefoonnetwerk

Op het telefoonnetwerk zijn er drie manieren om online te geraken. Inbellen met een analoog modem, via ISDN of een verbinding via DSL. De eerste twee zijn al lang op hun retour danwel verdwenen en zullen hier verder niet besproken worden. Voor een DSL verbinding wordt de telefoonlijn gesplitst voor het doorgeven van telefoon- en internetverkeer. 

Je hebt ADSL en VDSL, laatstgenoemde is de snellere variant. Voorbeelden van providers zijn KPN, Solcon en Online.nl. Budget Alles in 1 en Oxxio (beide oorspronkelijk energieleverancier) en Youfone (oorspronkelijk sim-only provider) zijn nieuwkomers op deze markt. Bij DSL neemt de snelheid af als je verder van de wijkcentrale woont. 

DSL-providers bieden ook televisie aan. De techniek die hiervoor gebruikt wordt, heet IP-TV. Doe een postcodecheck op Totaalwijzer.nl om te kijken of op jouw adres de snelheid hoog genoeg is voor het doorgeven van digitale televisie en voor eventuele extra’s, zoals het opnemen van tv of het aansluiten van een tweede tv. Alles-in-1 pakketten via DSL zijn meestal goedkoper dan Alles-in-1 via de kabel. Zo bestaat de TOP 5 goedkoopste Alles-in-1 pakketten alleen uit DSL! (peildatum 24-12-2020) 

Via kabel

Het is al sinds 1995 mogelijk om gebruik te maken van internet via de televisiekabel, CAIW was de eerste kabelexploitant in Nederland die dit mogelijk maakte. Ten opzichte van die beginperiode zijn de snelheden aanzienlijk verbeterd. Anno 2018 hebben we één grote landelijke kabelaanbieder: Ziggo. Kleinere providers zijn Caiway en Delta (eerder bekend als Zeelandnet). Deze twee partijen timmeren samen aan de weg als Delta Fiber. Kabelaanbieders zijn van oorsprong tv-aanbieders. Televisie is dan ook de basisdienst die je verplicht moet afnemen.

Snelheid - Kabelaanbieders kunnen abonnementen leveren met hoge snelheden. En de afstand tot een centrale maakt niet uit, er kan maximaal 10% afwijking zitten in te halen snelheid. De snelheid van het pakketten ligt tussen de 20 en 1000 Mbps.
TV en telefonie - De kabelaars bieden extra diensten aan via interactieve televisie, zoals uitzending gemist en het huren van films. En je kunt bellen, vaak zijn er aanvullende bundels beschikbaar.

Overstappen naar een andere kabelaar? Per regio levert slechts één kabelaanbieder haar diensten. Aan de hand van de postcodecheck kun je opzoeken welke kabelaanbieder dit voor jou is. Het is een groot nadeel dat er maar één kabelaar levert op jouw adres: ben je ontevreden over je provider, dan kun je dus niet naar een andere kabelaar overstappen. Er is een klein beetje hoop dat er toch wat gaat gebeuren op dit gebied, mocht dat zo zijn dan zullen we dat hier vermelden.

Via glasvezel

Glasvezel is nog lang niet in heel Nederland beschikbaar, maar wel op steeds meer plaatsen. In onze alles-in-1-vergelijker vind je ook glasvezelabonnementen. Glasvezelaanbieders zijn bijvoorbeeld KPN, XS4ALL en T-Mobile. Glasvezel kan honderden megabits per seconde leveren en uploaden gaat even snel als downloaden. Een hoge uploadsnelheid is handig als je zelf vaak grote bestanden, zoals foto’s en video’s online zet.

Via mobiele netwerk

Je kunt een mobiel modem of een dongel gebruiken. In vergelijking tot DSL en kabel is de prijs/snelheid verhouding echter nogal nadelig, met name omdat op het mobiele netwerk datalimieten gelden. Hier vind je de vergelijking van mobiel internet.

Tussenvorm - Thuis via 4G: T-Mobile en KPN

Vanaf 29 januari 2018 biedt T-Mobile een onbeperkt abonnement voor thuisinternet via 4G. Het abonnement kost 35 euro per maand en is bedoeld als alternatief voor huishoudens die te kampen hebben met traag of instabiel internet via een vaste lijn. KPN levert ook een 4G internetdienst als aanvulling op een abonnement via de koperlijn. De operator hanteert een postcodecheck en biedt het alleen op adressen waar via DSL minder dan 15 Mbps te verwachten is en waar voldoende capaciteit in het 4G-netwerk is. KPN levert de 4G-router gratis in bruikleen. Bij dit abonnement is de vaste aansluiting bepalend. Het kost 39 euro in de maand, zonder datalimiet.

Via satelliet

De communicatie verloopt in dit geval via een satelliet. Er worden twee soorten satellietdiensten aangeboden:

  • One-Way satelliet: je zoekt via de telefoonlijn verbinding en krijgt data via de satelliet terug.
  • Two-Way satelliet: alle communicatie verloopt via de satelliet.

Je hebt een schotel nodig, de aanschaf hiervan is relatief duur. Omdat de snelheid via de satelliet niet erg hoog is, is dit alleen interessant voor locaties waar andere technieken niet of beperkt beschikbaar zijn.

Geactualiseerd: 24-12-2020

Vergelijk en kies de beste deal

Op Totaalwijzer.nl vergelijken we gratis alle alles-in-1 pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.