Verbinding met het internet via glasvezel, ADSL of kabel

In Nederland zijn er vijf verschillende mogelijkheden om verbinding te maken met het internet:

  • Internet via het telefonienetwerk.
  • Internet via de televisiekabel.
  • Internet via glasvezel.
  • Internet via het mobiele telefonie netwerk.
  • Internet via de satelliet.

Internet via telefoonnetwerk

Op het telefoonnetwerk kan op drie manieren gekozen worden om op het internet te komen. Inbellen met een analoog modem, via ISDN of een verbinding via ADSL. De eerste twee zijn al lang op hun retour en zullen hier verder niet besproken worden.

Voor een ADSL verbinding wordt de telefoonlijn gesplitst voor het doorgeven van telefoon- en internetverkeer. ADSL kan zowel over een analoge- als over een ISDN-lijn aangelegd worden. De snelheid van ADSL gaat tot 8 Mbit/s, maar met de varianten ADSL2+ en VDSL worden in Nederland snelheden tot respectievelijk 20 Mbit/s en 40 Mbit/s aangeboden.

Internet via kabelnetwerk

Het is al sinds 1995 mogelijk om gebruik te maken van internet via de televisiekabel, CAIW was de eerste kabelexploitant in Nederland die dit mogelijk maakte. Ten opzichte van die beginperiode zijn de snelheden aanzienlijk verbeterd, sinds 2008 maakt UPC gebruik van de Docsis 3.0 standaard en worden snelheden tot 120 Mb/s aangeboden. Een voordeel van internet via de televisiekabel is dat gecombineerd internetten en televisie kijken geen enkel probleem oplevert, bovendien is het mogelijk om ook via de vaste telefoon te bellen via een kabelaansluiting.

Internet via glasvezel

Internet via glasvezel is op dit moment mogelijk in verschillende wijken in Nederland. Hoewel er met glasvezel extreem hoge snelheden mogelijk zijn, is het op dit moment op slechts een zeer beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Dit heeft er mee te maken dat de kosten voor het aanleggen van een glasvezel netwerk bijzonder hoog zijn. Voorlopig is glasvezel dan ook nog niet in staat om op grote schaal te concurreren met andere breedbandverbindingen.

Internet via mobiele telefonie netwerk

Met GPRS is het al heel lang mogelijk om mobiele data over het GSM-netwerk te sturen, maar de snelheid is voor de meeste toepassingen te laag. Met UMTS, HSDPA en LTE gaat het veel sneller. In vergelijking met internet via ADSL en kabel is de prijs/snelheid verhouding echter nog nadelig, met name omdat er voor internet via het mobiele netwerk nog datalimieten voorkomen. Hier vind je de vergelijking van mobiel internet.

Internet via satelliet

Een satelliet internetverbinding is een verbinding, waarbij de communicatie verloopt via een satelliet. Er worden twee soorten satellietdiensten aangeboden:

  • One-Way satelliet: u zoekt via de telefoonlijn verbinding met het internet en krijgt data via de satelliet terug.
  • Two-Way satelliet: alle communicatie verloopt via de satelliet.

Voor het gebruik van internet via de satelliet heb je een schotel nodig, de aanschaf hiervan is relatief duur. Omdat de snelheid van internet via de satelliet ook niet erg hoog is, is deze techniek alleen interessant voor locaties waar andere technieken niet of beperkt beschikbaar zijn.