Verbinding met het internet via glasvezel, ADSL of kabel

In Nederland zijn er vijf verschillende mogelijkheden om verbinding te maken met het internet:

  • Internet via het telefoonnetwerk
  • Internet via de televisiekabel
  • Internet via glasvezel
  • Internet via het mobiele telefonie netwerk
  • Internet via satelliet

Internet via het telefoonnetwerk

Op het telefoonnetwerk kan op drie manieren gekozen worden om op het internet te komen. Inbellen met een analoog modem, via ISDN of een verbinding via DSL. De eerste twee zijn al lang op hun retour en zullen hier verder niet besproken worden.

Voor een DSL verbinding wordt de telefoonlijn gesplitst voor het doorgeven van telefoon- en internetverkeer. DSL kan zowel over een analoge- als over een ISDN-lijn aangelegd worden.

Je hebt ADSL en VDSL, laatstgenoemde is de snellere variant. Voorbeelden van providers zijn KPN, Tele2 en Online.nl. NLE (energieleverancier) en Youfone (sim-only provider) zijn nieuwkomers op deze markt. Bij DSL neemt de snelheid af als je verder van de wijkcentrale woont. 

TV via DSL

DSL-providers bieden ook televisie aan. De techniek die hiervoor gebruikt wordt, heet IP-TV. Doe een postcodecheck op Totaalwijzer.nl om te kijken of op jouw adres de internetsnelheid wel hoog genoeg is voor het doorgeven van digitale televisie en voor eventuele extra’s, zoals het opnemen van tv of het aansluiten van een tweede tv.

Alles-in-1 pakketten via DSL zijn meestal goedkoper dan Alles-in-1 via de kabel. Zo bestaat de TOP 5 goedkoopste Alles-in-1 pakketten alleen uit DSL! (peildatum 2-10-2017) 

Internet via kabel

Het is al sinds 1995 mogelijk om gebruik te maken van internet via de televisiekabel, CAIW was de eerste kabelexploitant in Nederland die dit mogelijk maakte. Ten opzichte van die beginperiode zijn de snelheden aanzienlijk verbeterd. Anno 2017 hebben we één grote landelijke kabelaanbieder: Ziggo. Enkele kleinere providers zijn Caiway en Zeelandnet. Kabelaanbieders zijn van oorsprong tv-aanbieders. Televisie is dan ook de basisdienst die je verplicht moet afnemen. Los internet afnemen bij een kabelaanbieder is niet mogelijk. Dat komt door de techniek die gebruikt wordt. Bij kabelaars kun je nog steeds analoge televisie kijken, uitgezonderd Caiway. Om digitale televisie te kijken heb je vaak extra apparatuur nodig, die je meestal in bruikleen krijgt. 

Internetsnelheid

Kabelaanbieders kunnen abonnementen leveren met hoge snelheden. Meestal bieden ze verschillende snelheden aan. De snelheid van het instappakket ligt tussen de 25 en 50 Mbps, die van het standaardpakket rond de 150 Mbps en het snelste pakket vaak boven de 200 Mbps. 

TV en telefonie

De kabelaars bieden extra diensten aan via interactieve televisie, zoals uitzending gemist en het huren van films. De kwaliteit van digitale kabeltelevisie en van de telefonie is  prima, maar er kan wel verschil zitten tussen providers onderling.

Overstappen naar een andere kabelaar?

In een regio levert slechts één kabelaanbieder internet, bellen en tv . Aan de hand van de postcodecheck kun je opzoeken welke kabelaanbieder op jouw adres diensten kan leveren. Het is een groot nadeel dat er maar één kabelaar levert op jouw adres: ben je ontevreden over je provider, dan kun je dus niet naar een andere kabelaar overstappen.

Internet via glasvezel

Glasvezel is nog lang niet in heel Nederland beschikbaar, maar wel op steeds meer plaatsen. In onze alles-in-1-vergelijker vind je ook glasvezelabonnementen. Bekende glasvezelaanbieders zijn KPN, Telfort, XS4ALL en T-Mobile. Glasvezel kan honderden megabits per seconde leveren en uploaden gaat even snel als downloaden. Een hoge uploadsnelheid is handig als je zelf vaak grote bestanden, zoals foto’s en video’s op internet zet.

Internet via mobiele telefonie netwerk

Met GPRS was het al heel lang mogelijk om mobiele data over het GSM-netwerk te versturen, maar de snelheid is voor de meeste toepassingen te laag. Met UMTS, HSDPA en LTE (4G) gaat het veel sneller. In vergelijking met internet via ADSL en kabel is de prijs/snelheid verhouding echter nog nadelig, met name omdat er voor internet via het mobiele netwerk nog datalimieten voorkomen. Hier vind je de vergelijking van mobiel internet.

Internet via satelliet

Een satelliet internetverbinding is een verbinding, waarbij de communicatie verloopt via een satelliet. Er worden twee soorten satellietdiensten aangeboden:

  • One-Way satelliet: u zoekt via de telefoonlijn verbinding met het internet en krijgt data via de satelliet terug.
  • Two-Way satelliet: alle communicatie verloopt via de satelliet.

Voor het gebruik van internet via de satelliet heb je een schotel nodig, de aanschaf hiervan is relatief duur. Omdat de snelheid van internet via de satelliet ook niet erg hoog is, is deze techniek alleen interessant voor locaties waar andere technieken niet of beperkt beschikbaar zijn.

Geactualiseerd: 30-11-2017