Onafhankelijk Alles-in-1 aanbiedingen van alle aanbieders vergelijken
Ben Woldring
Vragen? De helpdesk is momenteel gesloten.
Wij zitten straks vanaf 9.00 uur weer voor u klaar!
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Alles over breedband internet

Er zijn verschillende soorten toegangswegen tot het internet. In het begin was er alleen een analoge inbelverbinding, tegenwoordig zijn er (gelukkig) veel snellere alternatieven. Iedereen kan zodoende de internetverbinding kiezen die het beste aan zijn of haar wensen tegemoet komt. Het kleine percentage Nederlandse huishoudens waar geen vaste breedband verbinding als ADSL, glasvezel of kabel beschikbaar is, kan kiezen voor een satellietverbinding of mobiel internet (4G voor Thuis). En er wordt gewerkt aan breedband mobiel internet in de vorm van 5G.

Welke breedbandvorm en hoe breed?

De volgende vraag is dan: (A)DSL, kabel of glasvezel? En welk soort abonnement? De technieken zijn verschillend en werken via verschillende netwerken. DSL gaat via de ouderwetse telefoonlijn (het netwerk is overigens wel gemoderniseerd, het koperdraad is tegenwoordig vaak vervangen door glasvezel bekabeling) en kabelinternet via de TV-kabel. In vrijwel alle stedelijke gebieden zijn beide technieken meestal wel beschikbaar, op het platteland is de dekking van DSL groter dan die van kabel. Het DSL-netwerk van KPN heeft landelijke dekking en wordt door meerdere aanbieders gebruikt. Bij kabelinternet ben je afhankelijk van de kabelaanbieder die in jouw regio de aansluiting verzorgt. Kabelaanbieders zijn (nog) niet verplicht hun netwerk open te stellen voor concurrenten, in tegenstelling tot telefoonnetbeheerder KPN. Die moet haar concurrenten toegang verlenen tot dat netwerk zodat zij ook DSL kunnen aanbieden.Dit geldt (nog) niet voor Ziggo.

Op steeds meer plekken is glasvezel aanwezig, bij deze techniek zijn hoge snelheden haalbaar en is de uploadsnelheid gelijk aan de download snelheid. Deze vrij nieuwe techniek wordt in de landelijke gebieden aangelegd met behulp van vraagbundeling, als er genoeg klanten zijn gaat de graafmachine aan het werk. Die vraagbundeling wordt vaak georganiseerd door regionale initiatieven omdat de lokale bevolking niet wil wachten op de 'grote netwerkbeheerders'. Maar inmiddels melden grote gemeentes zich ook aan, om er voor te zorgen dat de inwoners toegang hebben tot snel internet.

Als je kabelinternet neemt, deel je de verbinding met de wijkcentrale met een aantal buren. DSL is geen gedeelde verbinding, maar je moet niet verder dan zo’n drie kilometer van de wijkcentrale wonen, want daarna wordt het signaal te zwak. Bij glas heb je een eigen aansluiting.

Zelf breedband internet installeren of uitbesteden?

Bij alle breedband abonnementen krijg je een doe-het-zelf-pakket. Meestal hoef je alleen de stekkers aan te sluiten en wijst de rest zich vanzelf. Bij twijfel kunt je de installatie altijd laten uitvoeren door de aanbieder. Tijdens het bestelproces komt die mogelijkheid vanzelf voorbij.


Geactualiseerd: vrijdag 3 juni 2022

Vergelijk en kies de beste deal

Op Totaalwijzer.nl vergelijken we gratis alle alles-in-1 pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.