Alles over breedband internet

Er zijn verschillende soorten verbindingen om toegang tot het internet te krijgen. Was er oorspronkelijk alleen de analoge inbelverbinding, tegenwoordig zijn er snellere alternatieven. Iedereen kan zodoende de internetverbinding kiezen die het beste aan zijn of haar wensen tegemoet komt. Het kleine percentage Nederlanders voor wie geen vaste breedband verbinding als ADSL, glasvezel of kabel beschikbaar is, kan kiezen voor een satellietverbinding of mobiel internet.

Welke breedbandvorm en hoe breed?

De volgende vraag is dan: ADSL, kabel of glasvezel? En welk soort abonnement? De technieken zijn verschillend en werken via verschillende netwerken. ADSL gaat via de telefoonlijn en kabelinternet via de TV-kabel. In vrijwel alle stedelijke gebieden zijn vaak beide technieken beschikbaar, op het platteland is de dekking van ADSL groter dan die van kabel. Er zijn in Nederland verschillende ADSL-netwerkaanbieders zoals KPN en Tele2, daar kun je zelf niet voor kiezen, dat doet de ADSL-aanbieder oftewel serviceprovider. Bij kabelinternet ben je afhankelijk van de kabelaanbieder die in jouw regio de aansluiting verzorgt. Kabelaanbieders zijn niet verplicht hun netwerk open te stellen voor concurrenten, in tegenstelling tot telefoonnetbeheerder KPN. Die moet haar concurrenten toegang verlenen tot dat netwerk zodat zij ook ADSL kunnen aanbieden.

Als je kabelinternet neemt, deel je de verbinding met de wijkcentrale met een aantal buren. ADSL is geen gedeelde verbinding, maar je moet niet verder dan zo’n vier kilometer van de wijkcentrale wonen, want daarna wordt het signaal te zwak.

Zelf breedband internet installeren of uitbesteden?

Bij alle breedband abonnementen krijg je een doe-het-zelf-pakket. Meestal hoef je alleen de stekkers aan te sluiten en wijst de rest zich vanzelf. Bij twijfel kunt je de installatie altijd laten uitvoeren door de aanbieder. Tijdens het bestelproces komt die mogelijkheid vanzelf voorbij.

Geactualiseerd: 30-11-2017