Onafhankelijk Alles-in-1 aanbiedingen van alle aanbieders vergelijken
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Mobiel internetten

 • Er zijn veel – met name technische – factoren die bepalen welke snelheid je daadwerkelijk krijgt. TNO heeft deze factoren in kaart gebracht. Het gaat dan o.a. om de aansluiting bij de consument, het aansluitnetwerk van de internetaanbieder, of er sprake is van een drukbezochte website en het tijdstip van de dag. Ook door gebruik te maken van een draadloze verbinding kan je internet langzamer worden.

  Vanaf 1 januari 2013 is de Gedragscode Transparantie Internetsnelheden ingegaan. Dat betekent dat deelnemende providers consumenten zo goed mogelijk voorlichten over de te verwachten snelheid van de verbinding en welke factoren in de praktijk invloed hebben op de daadwerkelijk te realiseren snelheid. Dit geldt zowel vóór de totstandkoming van de overeenkomst als gedurende de uitvoering ervan.

 • 4G is de vierde generatie van mobiele-telecommunicatie standaarden, ofwel de volgnede generatie van technieken om mobiel verbinding te maken met het internet. In 2010 was Tele2 de eerste Nederlandse provider die begon met testen van een 4G netwerk in Nederland. In 2012 zijn  frequenties die gebruikt kunnen worden voor 4G geveild.  Vodafone, KPN, Tele2 en T-Mobile hebben inmiddels 4G ook landelijk uitgerold. 4G belooft snelheden van 100Mb/s tot wel 1000Mb/s. Dit is in theorie sneller dan WiFi.

 • Internetaanbieders hebben afgesproken vanaf 2013 realistische internetsnelheden te melden aan klanten. Ze gaan zich baseren op onderzoek van TNO. De providers die meedoen zijn KPN, Solcon, Tele2, T-Mobile, Vodafone en Ziggo. De nieuwe afspraken zijn vastgelegd in een gedragscode die vanaf 1 januari 2013 gaat gelden.

 • HSDPA is de techniek die gebruikt wordt voor de 3G netwerken van T-Mobile, Vodafone en KPN. Op dit moment bieden alle providers HSDPA dekking in een groot gedeelte van Nederland.

 • LTE staat voor Long Term Evolution, ook wel "evolutie op de lange termijn" in het Nederlands. Het is de opvolger van HSDPA, wat in Nederland gebruikt wordt voor de 3G netwerken. Vodafone, T-Mobile, Tele2 en KPN hebben aangegeven LTE te gaan gebruiken voor hun 4G-netwerken.

 • Netwerken met een minimale snelheid van 100 Mbps gelden binnen de Europese Unie als supersnel. Dit worden ook wel Next Generation Networks genoemd. Meestal worden dergelijke snelheden gehaald via ‘de kabel’ en glasvezel. Mobiel internet zal hierin ook een belangrijke rol (gaan) spelen, vooral voor de buitengebieden waar glasvezel/kabel aanleggen niet rendabel is. 

  Mobiele netwerken zullen veel sneller worden, de uitrol van 4G (LTE) is daarvoor van belang, snelheden van 120 Mbps zijn zeker haalbaar. De mobiele netwerken zullen echter niet zonder meer de capaciteit van de vaste netwerken evenaren.

  De Euopese Unie ziet zeer snel breedband als voorwaarde voor economische groei. Daarom heeft de EU voor 2020 de volgende doelstelling:

  • iedereen heeft toegang tot breedband met een snelheid van minimaal 30 Mb per seconde of meer. (Nederland voldoet al bijna aan deze doelstelling: 98% van de huishoudens kan op dit moment zo’n aansluiting krijgen);
  • minstens de helft van de huishoudens gebruikt een aansluiting van minimaal 100 Mb per seconde. (Van de Nederlandse huishoudens heeft nu 95% deze mogelijkheid.)

  bron: Rijksoverheid (peildatum november 2015)

 • De tariefsystemen variëren van betalen per MB, tot per week, dag of maand betalen voor een databundel.

  Op het moment dat je een abonnement afneemt, zal het per provider verschillen wat er gebeurt wanneer die databundel op is. Bij sommige providers zal je terug gezet worden naar een lagere snelheid, bij andere zul je per extra MB moeten betalen.


  Als je niet aan een abonnement gebonden wilt zijn, kan prepaid mobiel internetten een oplossing bieden. Zie de Vergelijking voor actuele tarieven.

 • De Fair Use Policy (FUP) voor internet houdt in dat providers bij hun abonnementen geen vaste datalimiet hanteren, maar dat gekeken wordt naar het gemiddelde gebruik van de verbinding. Dit moet redelijk zijn. Zolang een gebruiker de verbinding normaal gebruikt, wordt er niet ingegrepen. Men kan in dit geval de term letterlijk vertalen als 'redelijk gebruik' of 'normaal gebruik'.

  Nu is het vervelende dat de term `fair use` heel verschillend geïnterpreteerd wordt. De hoeveelheid data die onder fair use verstaan wordt, varieert nogal bij providers. Bij sommigen wordt op de site in de voorwaarden duidelijk aangegeven hoeveel data maandelijks verbruikt mag worden en wat ze onder buitensporige data verstaan, anderen blijven daar helaas vaag over. Wat bij de ene nu een redelijk gebruik is, wordt bij anderen al als extreem verkeer beschouwd.

  We proberen helderheid en inzicht in deze wazige materie te geven door in de vergelijking te laten zien of er sprake is van een limiet, onbeperkt dataverkeer of FUP. Ook wordt duidelijk aangegeven welke prijs voor extra dataverkeer betaald moet worden.