Onafhankelijk Alles-in-1 aanbiedingen van alle aanbieders vergelijken
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Hostingproviders

 • Hostingproviders zijn bedrijven die ervoor zorgen dat sites met een eigen domeinnaam (bijv. www.uwbedrijfsnaam.nl) op het internet toegankelijk zijn. Je hoeft dus niet over eigen apparatuur (server) te beschikken. 

  Ook bieden hostingproviders allerlei webgerelateerde diensten, zoals opslagruimte op het internet, e-mailopties, content- en bestandsbeheer.

 • De laatste 2 of 3 letters in een domeinnaam worden TLD´s genoemd. (Top Level Domains). Er zijn 2 soorten domeinen: de gTLD´s en de ccTLD´s. Eerstgenoemde zijn generieke Top Level Domains, voorbeelden zijn:.com .org. .net. De cc in de laatstgenoemde staat voor ´country code´. Voorbeelden hiervan zijn: .nl. .be en .ch De  ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) is de non-profit organisatie die Top level domains aanmaakt, domeinnamen toewijst en zich bezig houdt met de distributie van IP-nummers.

  De zeven originele generieke TLDs (.com, .edu, .gov, .int, .mil, .net, en .org) werden in de 1980-er jaren geïntroduceerd. In 2000 was er een eerste test met de introductie van zeven nieuwe gTLDs. Vier van deze TLDs (.biz, .info, .name, en .pro) zijn zogenaamde unsponsored TLDs. De andere drie (.aero, .coop, en .museum) zijn sponsored TLDs. Een unsponsored TLD valt onder het ICANN-beleid zoals gedefinieerd door de globale internet-gemeenschap. Een sponsored TLD is een gespecialiseerde TLD die een afgebakende gemeenschap representeert. De sponsor heeft de gedelegeerde verantwoordelijkheid over beleidsmatige zaken die deze TLD aangaan.(bron: SIDN) 

  Vanaf 2012 kun je 'eigen' TLD's aanvragen, laten vastleggen en (vanaf 2013) de bijbehorende domeinen gebruiken, voorbeelden zijn .vlaanderen en .frl.

 • SIDN staat voor: Stichting Internet Domeinregistratie Nederland. Deze stichting heeft de bevoegdheid om domeinnamen uit te geven voor wat betreft het top level domein .nl. Zie www.sidn.nl.

 • De Fair Use Policy (FUP) voor internet houdt in dat providers bij hun abonnementen geen vaste datalimiet hanteren, maar dat gekeken wordt naar het gemiddelde gebruik van de verbinding. Dit moet redelijk zijn. Zolang een gebruiker de verbinding normaal gebruikt, wordt er niet ingegrepen. Men kan in dit geval de term letterlijk vertalen als 'redelijk gebruik' of 'normaal gebruik'.

  Nu is het vervelende dat de term `fair use` heel verschillend geïnterpreteerd wordt. De hoeveelheid data die onder fair use verstaan wordt, varieert nogal bij providers. Bij sommigen wordt op de site in de voorwaarden duidelijk aangegeven hoeveel data maandelijks verbruikt mag worden en wat ze onder buitensporige data verstaan, anderen blijven daar helaas vaag over. Wat bij de ene nu een redelijk gebruik is, wordt bij anderen al als extreem verkeer beschouwd.

  We proberen helderheid en inzicht in deze wazige materie te geven door in de vergelijking te laten zien of er sprake is van een limiet, onbeperkt dataverkeer of FUP. Ook wordt duidelijk aangegeven welke prijs voor extra dataverkeer betaald moet worden. 

 • Internettoegang via de kabel, (A)DSL, wifi en satelliet is over het algemeen asymmetrisch: de maximale downloadsnelheid is veel hoger dan de uploadsnelheid.

  Bij glasvezel zijn de snelheden gelijk. Dit is ook het geval als jouw kabelaar of DSL leverancier haar netwerkkabels in de wijk vervangen heeft door glaskabels.

  In de oudheid van het internet gebruikte je de analoge telefoonlijn (of de ISDN-aansluiting) voor het verbinden, toen waren de maximale upload- en downloadsnelheden gelijk.

 • Het belangrijkste voordeel van bSMTP boven POP3 is dat je met bSMTP een onbeperkt aantal e-mailadressen kunt aanmaken. Je hoeft slechts 1 wachtwoord en 1 login-naam in te toetsen om alle post van alle e-mailadressen op te halen. Stel, je hebt een bedrijf met 3 medewerkers met ieder een eigen e-mailadres (b.v. jan@internetten, piet@internetten, klaas@internetten) dan hoef je slechts 1 wachtwoord en loginnaam te gebruiken om alle mail van Jan, Piet en Klaas op te halen.