Test en vergelijk je internetsnelheid met de speedtest

Met een snelheidstest kun je eenvoudig zien hoe snel jouw huidige internetverbinding is en deze vergelijken met actuele snelheden bij jou in de buurt. Voor een goede test adviseren we je om deze uit te voeren via een vaste internetverbinding (niet via wifi / draadloze verbinding) en eventuele downloads uit te zetten.

Ontevreden met u internetsnelheid?

Gebruik Internetten.nl om de snelste Alles-in-1 en Internet pakketten te vergelijken. Of neem ons stappenplan "Internetsnelheden verbeteren in 8 stappen" door.

Veel gestelde vragen internetsnelheid

Een byte is een eenheid om data (ruimte) aan te geven op je computer. Een bestand (bijvoorbeeld een foto, e-mail of website) is altijd een bepaald aantal bytes groot. Een kilobyte (KB) is 1000 bytes en een megabyte (MB) is 1.000.000 bytes.

Wat is het verschil tussen megabit (Mb) en megabyte (MB)?

Een bit is een eenheid om een netwerksnelheid aan te geven. Zo krijg je een indicatie van hoeveel data je per seconde kunt binnenhalen vanaf het internet. Een kilobit (Kb) is 1000 bits en een megabit (Mb) is 1.000.000 bits. Met een snelheid van 1 Megabit kun je ongeveer 128 KB per seconde binnenhalen. Je kunt dan dus een bestand van 1 Megabyte binnenhalen in ongeveer 8 seconden (afhankelijk van de website waar je van downloadt).

Welke factoren zijn van invloed op de snelheid van mijn verbinding?

De belangrijkste is het type verbinding (kabel, ADSL of glasvezel). In mindere mate kunnen ook de kwaliteit van de door jou gebruikte hardware en bekabeling, de gebruikte programmatuur en de snelheid van je computer bepalend zijn. Bij ADSL is ook de afstand tot de wijkcentrale van invloed en de kwaliteit van de bekabeling tussen de wijkcentrale en je modem.

Is een draadloze verbinding van invloed op je snelheid?

Een draadloze verbinding kan de snelheid van een internetverbinding beperken, zeker over langere afstand. Het meest nauwkeurige resultaat krijg je dan ook als je de test doet als je PC met een kabel op het thuisnetwerk is aangesloten.

Waar moet ik rekening mee houden als ik de speedtest ga doen?

Voor het beste resultaat sluit je eerst alle openstaande downloadprogramma's af. Ook is het verstandig om programma's die intensief gebruik maken van de processor van je computer af te sluiten. Ook andere apparaten die op je thuisnetwerk zijn aangesloten, kunnen de resultaten beïnvloeden.

Geactualiseerd: 07-03-2018