Onafhankelijk Alles-in-1 aanbiedingen van alle aanbieders vergelijken
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Telecomveiling levert 3,8 miljard op

door Jeanet Woldring

De veiling van frequenties voor mobiel internet heeft de overheid 3,8 miljard euro opgeleverd. Dat maakte het Agentschap Telecom vrijdag bekend. Behalve Vodafone, KPN en T-Mobile bemachtigde Tele2 frequenties voor mobiel bellen en internet.

Tele2
De twee licenties op de 800 MHz-band kostten Tele2 160 miljoen euro. Tele2 gaat nu zijn eigen netwerk bouwen, op basis van 4G-technologie. "Consumenten en bedrijven zullen daardoor gaan profiteren van hogere mobiele internetsnelheden, betere kwaliteit en lagere prijzen", aldus topman Günther Vogelpoel. Hij verwacht dat ook in Nederland het verschil tussen vast en mobiel internet in de toekomst niet meer zal worden ervaren.

KPN
KPN betaalde ruim 1,3 miljard euro voor een reeks vergunningen. "Dit pakket aan frequenties garandeert de continuïteit van de huidige dienstverlening en introductie van nieuwe diensten voor onze klanten voor een periode van 17 jaar", aldus het telecombedrijf. De nieuwe 4G LTE-technologie zal vanaf februari beschikbaar zijn voor haar klanten. Naar verwachting zal halverwege volgend jaar ongeveer de helft van de Nederlandse bevolking gebruik kunnen maken van deze nieuwe dienst. KPN heeft verder bekendgemaakt de dividendverwachting aan te passen. Zo zal er geen slotdividend over 2012 uitgekeerd worden.

Vodafone
Vodafone betaalde het meest (bijna 1,4 miljard euro) voor zijn aandeel en verwacht vanaf de zomer van 2013 klanten op grote schaal supersnel mobiel internet (4G) te kunnen bieden. Daarnaast bemachtigde de telecomaanbieder de frequenties die nodig zijn om de huidige diensten voor bellen, sms’en en mobiel internet (2G en 3G) verder te verbeteren. In een videoboodschap vertelt topman Rob Shuter meer over de veiling en de voordelen die 4G biedt.

T-Mobile
T-Mobile is zeer tevreden met resultaat. "Met  15 nieuwe vergunningen, in verschillende frequentiebanden, heeft T-Mobile een ideale combinatie verworven om in 2013 het snellere 4G internet te lanceren en tegelijkertijd het bereik en kwaliteit van alle diensten binnen- als buitenhuis te optimaliseren." Naar eigen zeggen zijn de verworven vergunningen in de 1800 band optimaal afgestemd om de vele klanten met een high-end smartphone, zoals de iPhone 5, snel van een maximale 4G-snelheid te voorzien.

Ziggo en UPC
Ziggo en UPC deden via een joint venture mee aan de telecomveiling van nieuwe vergunningen voor snelle mobiele telefonie en snel mobiel internet. Ze haakten echter af omdat de prijs te hoog zou zijn, met het oog op de extra omzet die ze verwachtten van een vergunning.

Het resultaat van 3,8 miljard euro overtreft de opbrengst van de UMTS-veiling in 2000. Omgerekend leverde die ongeveer 2,7 miljard euro op. De vergunningen voor de diverse frequenties gaan in de loop van 2013 in en hebben een looptijd van 17 jaar.

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.