Onafhankelijk Alles-in-1 aanbiedingen van alle aanbieders vergelijken
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

KPN maakt haast met aanleg glasvezel

door Marit Veldkamp

glasvezel-kpn.PNGKPN gaat glasvezel versneld uitrollen. Het telecombedrijf wil dit jaar wekelijks gemiddeld 6500 huishoudens  op glasvezel aansluiten. 

Klanten stellen steeds hogere eisen aan hun vaste internetverbinding. Daarom rolt KPN versneld glasvezel uit, te beginnen in het Arnhemse Spijkerkwartier, de wijk De Biezen in Dongen, in Helvoirt en Noord-Oost Zwolle. Alleen via glasvezel is het uploaden van bestanden net zo snel als het downloaden.

1 miljoen huishoudens aansluiten

Het bedrijf KPN NetwerkNL is verantwoordelijk voor het aanleggen en onderhouden van het glasvezelnetwerk. Op dit moment heeft KPN circa 30 procent van de huishoudens in Nederland, ruim 2,3 miljoen adressen, aangesloten op zijn glasvezelnetwerk.

Verspreid over het hele land

Het streven is om eind 2021 circa 1 miljoen adressen extra en in totaal ruim 40 procent van de huishoudens toegang te geven. De uitrol vindt verspreid plaats over heel Nederland. Zodra de werkzaamheden in een gemeente starten, worden de inwoners hierover van tevoren geïnformeerd. In Zwolle Noord-Oost zullen de huishoudens die aangesloten worden op het glasvezelnetwerk naar verwachting vanaf april 2019 diensten over dit netwerk kunnen afnemen.

Concurrentie 

Andere providers mogen ook hun diensten aanbieden via het open glasvezelnetwerk van KPN. Concurrenten als T-Mobile en Tele2 kunnen het KPN-netwerk dus gebruiken om hun eigen diensten aan te bieden. Eind november kondigde T-Mobile aan dat het in Den Haag een eigen glasvezelnetwerk gaat aanleggen. Dit netwerk moet 33.000 consumenten en bedrijven toegang geven tot glasvezel. In dezelfde maand liet VodafoneZiggo weten dat de stad Utrecht in 2020 over 'Gigabit-snelheid' moet beschikken. Via het bestaande kabelnetwerk krijgen de inwoners de technologie van Docsis 3.1 in hun huiskamer. VodafoneZiggo heeft de ambitie uitgesproken om digitale koploper te zijn. Daarvoor bouwen ze aan het 'netwerk van de toekomst', beginnend in Utrecht. 

Glasvezel uitrol naar wijkkasten

Naast het versneld aansluiten van huishoudens op glasvezel, wil KPN dit jaar het programma van de verglazing van de wijkkasten (FttC) in Nederland afronden. Naar eigen zeggen wordt het daardoor mogelijk om voor 500.000 huishoudens de internetsnelheid en de gebruikservaring verder te verbeteren.

Doe de postcodecheck en vergelijk (glasvezel)abonnementen in onze vergelijker.

Marit Veldkamp

Accountmanager
Marit Veldkamp
Ik ben Marit, sinds 2016 werkzaam bij de Bencom Group. Als accountmanager ben ik verantwoordelijk voor de externe contacten met onder andere telecomproviders, daardoor ben ik goed op de hoogte wat er speelt in de markt. Daarnaast houd ik mij samen met mijn collega's bezig met de Telecomwebsites om jou van de meest actuele vergelijkingen te kunnen voorzien!
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.