Onafhankelijk Alles-in-1 aanbiedingen van alle aanbieders vergelijken
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Eerlijk over internetsnelheden

door Jeanet Woldring 2 reacties

Vanaf dit jaar kun je rekenen op transparante informatie over de feitelijke internetsnelheden. Dat komt omdat providers hebben afgesproken voortaan open en eerlijk te zijn over de geleverde snelheid. Internetproviders gaan dus realistische in plaats van de maximale up- en downloadsnelheden melden. De nieuwe afspraken zijn vastgelegd in een gedragscode die vanaf 1 januari 2013 geldig is.

Verschil geadverteerde snelheid, geleverde snelheid en ervaren internetsnelheid
In advertenties gebruiken internetproviders doorgaans de maximale snelheid van een internetverbinding en die wijkt vaak af van de daadwerkelijke snelheid. Die snelheid is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het tijdstip van de dag, de aansluiting in huis en het netwerk van de provider. Daardoor wordt de maximale snelheid vaak niet gehaald.

Gedragscode
De afspraken zijn een initiatief van de voormalige minister Verhagen. Hij vindt het belangrijk dat consumenten van tevoren goed zijn geïnformeerd over de diensten van providers. De overheid wil de afspraken niet in een wet vastleggen, omdat eurocommissaris Kroes bezig is met Europese regels. Die gaan naar verwachting ergens de komende jaren in.

Welke providers doen mee?
De providers die meedoen zijn CaiW, Concepts, KPN, Solcon, NLkabel, Tele2, T-Mobile, Vodafone,  UPC  en Ziggo. Uit een zoekrondje langs deze providers blijkt dat met name de kabelaars duidelijkheid geven over dit onderwerp; zowel UPC als Ziggo hebben de gedragscode gepubliceerd op hun website. Tele2 maakt er melding van in de veelgestelde vragen* en Vodafone toont zowel de maximale als de feitelijke snelheid bij mobiel internet.

*Update 31-1-2013: Tele2 heeft ook een uitgebreide infopagina over internetsnelheid 
 

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.

Reacties (2)

Geplaatst door: Frits Nolet ()

Nu doet de speedtest van "Test hier je werkelijke snelheid" het weer wel.Alleen het wijzertje staat gedurende de test heel zenuwachtig te springen en laat geen relatie zien met de op dat moment werkelijk gemeten snelheid.De uiteindelijke sneldheidsrapportage aan het eind is wel goed.

Geplaatst door: Frits Nolet ()

De www.internetten.nl/speedtest werkt niet.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.