Onafhankelijk Alles-in-1 aanbiedingen van alle aanbieders vergelijken
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Internationaal verzet tegen hackplannen Opstelten

door Jeanet Woldring

Er is groot internationaal verzet tegen het voornemen van minister Opstelten om de politie meer hackbevoegdheden te geven. De minister wil de Nederlandse politie de mogelijkheid geven computers in het buitenland te hacken, maar een internationale coalitie van burgerrechtenorganisaties en veiligheidsexperts is bezorgd over het effect van deze plannen. De burgerrechtenbeweging Bits of Freedom heeft namens deze coalitie op drie december een brief aan de minister overhandigd, met het verzoek zijn plannen in te trekken.

Mensenrechten
De internationale coalitie zegt dat deze hackplannen de mensenrechten en veiligheid van burgers wereldwijd schenden. Zij zijn bang dat andere landen het voorbeeld van Nederland zullen volgen en op deze manier hun eigen wetten op zullen leggen aan het buitenland. Volgens Simone Halink van Bits of Freedom kan dit ook verdergaan dan alleen cybercrime, zoals bijvoorbeeld het verbieden van homoseksualiteit. Bits of Freedom zegt dat het internet zo verandert in het Wilde Westen.
Op basis hiervan verzoeken zij minister Opstelten deze hackplannen in te trekken.

Discutabel
De bevoegdheid om op afstand in te breken in computers en mobiele telefoons is al langer een discutabel onderwerp in Nederland. Volgens de minister is dit nodig om cybercriminaliteit in Nederland te bestrijden, met name de zogenaamde botnets die worden aangestuurd vanuit het buitenland. De Tweede Kamer zal hierover in debat gaan op donderdagmiddag 6 december.

De brief is ondertekend door meer dan 40 partijen, waaronder de burgerrechtenorganisaties Electronic Frontier Foundation (Verenigde Staten), Privacy International (Verenigd Koninkrijk) en de vooraanstaande veiligheidsexperts Bruce Schneier (Verenigde Staten) en Ron Deibert (Canada).

 

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.