Onafhankelijk Alles-in-1 aanbiedingen van alle aanbieders vergelijken
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Google datacenter in Eemshaven geopend

door Marit Veldkamp

Google-datacenter-Eemshaven6-12-2016.jpgHet eerste compleet ‘groene’ datacenter van Google is een feit. Twee jaar lang is er gebouwd door bijna 9000 mensen. Gisteren was het zover: het datacenter in de Eemshaven werd feestelijk geopend door Minister Kamp, Ben Woldring, de vicepresident van Google's datacenters Joe Kava en een tweetal scholieren.  

Functie datacenter 

Google heeft inmiddels 15 datacenters wereldwijd. Het datacenter in Noord-Groningen is het vierde in Europa en heeft 600 miljoen euro gekost. Het is een opslagplek voor verschillende clouddiensten van Google, waaronder Gmail, Google+, Maps en YouTube: duizenden mails per seconde, tienduizenden verzoeken per seconde op Google Search en 400 uur video per minuut. Als je bijvoorbeeld een zoekopdracht doet in Google, doe je een aanvraag dat door het datacenter, zoals in de Eemshaven, wordt verwerkt. Het is echter niet speciaal bedoeld voor Nederlandse gebruikers. 

Volledig op duurzame energie

Het nieuwste datacenter is ook meteen het eerste dat meteen vanaf het begin gebruik maakt van 100% groene stroom. De energie die hiervoor nodig is, komt van een nabijgelegen windpark in Delfzijl. Voor de duurzame energie is het bedrijf een samenwerking aangegaan met Eneco. Inmiddels is Google wereldwijd de grootste zakelijke afnemer wat betreft groene stroom. Samen met andere centers koopt het wereldwijd 2,6 gigawatt hernieuwbare energie in. Volgend jaar wil het bedrijf al haar activiteiten op groene stroom laten draaien.

Keuze voor Eemshaven

De keuze voor de Eemshaven betekent ook een boost voor de werkgelegenheid in het Noorden. De vestiging van Google levert zo'n tweehonderd directe banen op voor diverse functies. Met Google’s keuze voor Groningen en de vestiging van IBM neemt Noord-Nederland een sterke positie in als het gaat om online en ICT, aldus minister Kamp.

Ook Ben Woldring ziet Google als toegevoegde waarde voor het gebied. Hij sprak van G-kwadraat, ofwel Google maal Groningen, een vermeerderingsfactor om rekening mee te houden.

Marit Veldkamp

Accountmanager
Marit Veldkamp
Ik ben Marit, sinds 2016 werkzaam bij de Bencom Group. Als accountmanager ben ik verantwoordelijk voor de externe contacten met onder andere telecomproviders, daardoor ben ik goed op de hoogte wat er speelt in de markt. Daarnaast houd ik mij samen met mijn collega's bezig met de Telecomwebsites om jou van de meest actuele vergelijkingen te kunnen voorzien!
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.