Onafhankelijk Alles-in-1 aanbiedingen van alle aanbieders vergelijken
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Benieuwd of snel internet mogelijk is op jouw adres?

door Jeanet Woldring

Wil jij weten of op jouw adres een internetverbinding van tenminste 100 Mbps mogelijk is? Dat kun je nu zien op een kaart die het ministerie van EZK heeft laten maken. Daarmee maakt de overheid voor het eerst de beschikbare snelheden van vast internet per adres voor iedereen inzichtelijk. 

Eind 2023: alle huishoudens snel internet

Het kabinet wil dat alle huishoudens eind 2023 kunnen beschikken over een internetverbinding van tenminste 100 Megabit per seconde (Mbps) downloadsnelheid. Uit de nieuwste cijfers blijkt dat dit inmiddels voor 97% van de Nederlanders geldt. Het kabinet ambieert dat een grote meerderheid in 2023 een nog eens tien keer zo snelle verbinding van 1 Gigabit per seconde heeft.

Hoe staat het met de voortgang?

Om te kijken hoe het staat met de voortgang heeft het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) een kaart laten maken. Hierop is van vrijwel alle woonadressen van Nederland te zien of deze een internetverbinding hebben van tenminste 100 Mbps. Ook kun je zien welk aandeel van de huishoudens van een gemeente of van een provincie inmiddels aan de doelstelling voldoet. In bijna 300 gemeenten is inmiddels nagenoeg overal internet van tenminste 100 Mbps beschikbaar voor consumenten en bedrijven.

Koper, kabel of glasvezel

Let wel, het gaat niet om de snelheid van het abonnement dat een huishouden heeft. Maar om de snelheid die mogelijk is op een bepaald adres via koper, kabel/coax of glasvezel. Meer weten over de snelheid van internetabonnementen? Lees ons artikel Snelheid internetverbinding.

Kaart beschikbaar via overalsnelinternet.nl

Wil je ook zien hoe je gemeente scoort of welke adressen in jouw gemeente nog geen 100 Mbps hebben, dat kun je de kaart bekijken via www.overalsnelinternet.nl (stand 1 juli 2019).

breedband-in-nl-2017-2019.PNG

Vergelijk ten opzichte van 2017

Het onderzoek naar breedband heeft ook plaatsgevonden in 2017. Op de afbeelding kun je zien hoe de situatie per gemeente is veranderd. In 2020 laat EZK de kaart opnieuw actualiseren.

Benieuwd welk internetabonnement beschikbaar is op jouw adres?

Vergelijk pakketten van alle providers

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.

Reageren