Onafhankelijk Alles-in-1 aanbiedingen van alle aanbieders vergelijken
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Bellen via vaste lijn soms duurder dan via mobiel

door Jeanet Woldring 6 reacties

Bellen via een mobiele telefoon is tegenwoordig bijna even goedkoop als bellen via een vaste telefoon. In sommige gevallen betaal je zelfs het dubbele voor het bellen via de vaste lijn. Zo kost een lokaal gesprek van 5 minuten 55 cent en naar een mobiel in sommige gevallen 90 cent, terwijl mobiele bellers de helft goedkoper uit kunnen zijn. Dit blijkt uit een onderzoekje van Bellen.com.

Bellen via internet
We hebben de beltarieven van alle aanbieders van vast bellen op een rijtje gezet. Het gaat dan om de belvorm waarbij het gesprek tot stand komt via internet. Bellen via internet dus en niet via de  ouderwetse analoge telefoonlijn. 

Tarieven bellen naar vast, mobiel en onderling
We vergelijken de beltarieven van 14 internet+bellen aanbieders. En kijken daarbij wat de gesprekskosten zijn voor het bellen naar zowel vaste als mobiele lijnen. Ook laten we zien wat het kost om een gesprek tot stand te brengen -het zogeheten starttarief- en tenslotte tonen we de kosten voor onderling bellen.

Beltarieven

starttarief

naar vast

naar mobiel

onderling bellen

 

  € 0,10

 € 0,09

  € 0,09

  € 0,10

 

  € 0,10

 € 0,10

  € 0,10

 gratis

 

  € 0,00

 € 0,03

  € 0,15

 gratis

 

  € 0,10

  € 0,09

  € 0,09

 gratis

 

  € 0,10

  € 0,08

  € 0,10

 gratis

 

  € 0,10

  € 0,08

  € 0,10

 gratis

 

  € 0,10

  € 0,03

  € 0,16

 gratis

 

  € 0,11

  € 0,09

  € 0,09

 gratis

 

  € 0,09

  € 0,09

  € 0,09

 gratis

 

  € 0,10

  € 0,09

  € 0,09

 € 0,10 
per gesprek

 

  € 0,10

  € 0,08

  € 0,08

 gratis

 

  € 0,10

  € 0,03

  € 0,16

 gratis

 

  € 0,09

  € 0,09

  € 0,09

 gratis

    € 0,09   € 0,09   € 0,09  gratis

Onderlinge verschillen marginaal


Het blijkt dat de onderlinge verschillen marginaal zijn. Dat geldt zowel voor de minuutprijs als het starttarief. Gunstige uitzondering voor wat betreft het starttarief is EDPnet, terwijl Tele2  met 11 cent het duurst is. Het merendeel vraagt 10 cent en bij een drietal providers ben je één cent per gesprek goedkoper uit. 

De tarieven voor het bellen naar een vaste telefoon zijn bij de meeste providers inmiddels gelijkgetrokken met die voor het bellen naar mobiel. Nog niet zo lang geleden was het aanzienlijk duurder wanneer je een gesprek voerde met iemand op z'n mobiel. Alleen bij XS4ALL, EDPnet en Solcon ben je nog vijf keer zoveel kwijt als je naar een mobiele telefoon belt. Een gesprekje van 5 minuten naar een mobiele telefoon kost daardoor maar liefst 90 cent. Ook bij Online zijn de tarieven niet gelijk, al is het verschil daar met 8 en 10 cent minder groot.

Op UPC na is onderling bellen bij iedereen gratis. De kabelboer vraagt 10 cent per gesprek als UPC klanten elkaar bellen. Gratis bellen klinkt aantrekkelijk, maar je moet maar net weten dat degene die je belt dezelfde provider heeft.

Conclusie
Om goedkoper te kunnen bellen via de vaste lijn is het dus niet de moeite waard om over te stappen naar een andere internet+bellen aanbieder. Het is in de meeste gevallen lood om oud ijzer. Wel is het raadzaam om de tarieven van uw mobiel abonnement of prepaid eens onder de loep te nemen en te vergelijken met bovenstaande tarieven. Wellicht loont het de moeite om vaker naar uw mobieltje te grijpen, omdat u dan goedkoper uit bent. Voorwaarde is dat u het juiste belabonnement heeft, afgestemd op uw belprofiel. Dat kunt u checken met behulp van de Belwijzer op Bellen.com.

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.

Reacties (6)

Geplaatst door: Pretium ()

Vaste telefonie hoeft niet duurder te zijn dan mobiele telefonie. Met Pretium Thuisbellen-abonnementen bespaart u namelijk minimaal €30,- per jaar op uw abonnement. Daarnaast zijn de gesprekskosten lager dan bij de andere aanbieders.

Geplaatst door: Henk ()

CheapConnect: vaste nummer naar porteren. E 8,95 per jaar. Uitbellen via Justvoip.com. 100 freedays voor 10 euro. Bijna voor niets wereld rond bellen. Deze 2 provider combineren in bijvoorbeeld een Zyxel modem of Gigaset voip (sip) telefoon of een andere adapter en bellen maar. dit voor 30 a 40 euro per jaar in totaal. Goedkoper kan haast niet!!!!. Binnen nederland gratis bellen en geen start tarief.

Geplaatst door: Mark ()

Voor wat betreft het 0900-bellen, hier bij een informatieve link met andere bedrijven:http://www.bellen.com/vaste-telefonie/bellen-via-0900-nummers/nederland.aspx

Geplaatst door: Mark ()

Belachelijk ! De oude prijsvechter Tele2 die nu de duurste is.Overigens vind ik de opmerking dat "Alleen bij XS4ALL, EDPnet en Solcon ben je nog vijf keer zoveel kwijt als je naar een mobiele telefoon belt" nogal misleidend.Feitelijk mag het wel zo zijn maar deze drie aanbieders hebben wel veruit het goedkoopste tarief om van vast naar vast te bellen en zijn slechts marginaal duurder om naar mobiel te bellen.Als ik zou kunnen kiezen zou ik voor één van die drie gaan voor wat betreft de gesprekskosten.Maar goed, het is ook zeer goed mogelijk om via een 0900-lijn goedkoop te bellen.Ik wil geen reclame maken maar bijv. via VoiceTraders bel ik vast-vast voor € 0,02 ct/min en vast-mobiel voor € 0,04 ct/min. Beide met starttarief van € 0.045.Goed te doen dacht ik!

Geplaatst door: Frank ()

Inderdaad is Voip bijna geheel gratis en heft bovendien geen start tarief bij zowel Vaste en Mobile telefonie voor het bellen naar bijna heel de wereld.
Je moet natuurlijk wel een PC, Notebook of Tablet hebben.

- Gesprek kosten naar vaste telefoon nummers zijn gratis
- Gesprek kosten naar Mobile nummers 0,15€/minuut

Hoe doe je dat?
Door slechts 10€ te storten op bijvoorbeeld:
Voipbuster
Internetcalls
123Voip
En vele andere. Welke eenvoudig te vinden zijn op Internet.

Het eerste gesprek om te proberenis is geheel gratis.
Met de 10€
Succes.

Frank

Geplaatst door: Aart ()

Bellen via een losse Voip-provider kan nog veel goedkoper zijn dan de tarieven genoemd in het artikel, zowel naar mobiel als naar vast.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.