Onafhankelijk Alles-in-1 aanbiedingen van alle aanbieders vergelijken
Ben Woldring
Vragen? De helpdesk is momenteel gesloten.
Wij zitten straks vanaf 9.00 uur weer voor u klaar!
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Internet aanvragen bij verhuizing naar een nieuwe woning

Wanneer je gaat verhuizen dan zul je misschien ook van internetprovider willen veranderen. Dat hoeft overigens niet. Het is vaak mogelijk dat je je internet abonnement meeverhuist. Verhuis je binnen dezelfde regio, dan is het overzetten eenvoudig. Verhuis je naar een andere regio, dan kan het zijn dat je huidige provider daar niet levert en je aangewezen bent op een alternatief.

internet aanvragen bij een nieuwe nieuwe woning

Verhuizen en blijven zitten

Via onze postcodecheck kun je controleren of de huidige internet provider ook op jouw nieuwe adres levert. Is dat het geval, dan kun je doorgeven op welke dag je verhuist. De provider zorgt er dan voor dat op die dag ook je internet-, telefonie- en/of televisieverbinding wordt omgezet. Meestal dien je minimaal een maand van te voren door te geven dat je gaat verhuizen. De provider kan voor het verhuizen een eenmalig bedrag aan verhuiskosten in rekening brengen (meestal niet hoger dan enkele tientjes). Bekijk de opties voor alles in een of voor alle mogelijke combinaties (alleen internet/internet en bellen/internet en tv etc.).

De meeste contracten voor internet, telefonie en televisie kennen een minimale contractduur van één jaar. Is dat eerste jaar voorbij, dan kun je jouw huidige contract kosteloos opzeggen, op elk gewenst moment. Hierbij dien je wel rekening te houden met de opzegtermijn van 30 dagen. Als je gaat verhuizen, kun je meestal direct overstappen naar een nieuwe provider. In dat geval doe je een nieuwe aanvraag en zeg je daarna je huidige abonnement op. Dit werkt niet als je jouw vaste telefoonnummer en/of e-mail adres mee wilt nemen. Lees daarom eerst de volgende alinea!

Verhuizen en overstappen

Is je huidige aanbieder niet beschikbaar op je nieuwe adres, of wil je om een andere reden overstappen naar een nieuwe aanbieder, dan dien je met het volgende rekening te houden:

  • Controleer allereerst via de postcodecheck welke mogelijkheden er zijn op je nieuwe adres. Bekijk de opties voor alles in een of voor alle mogelijke combinaties (alleen internet/internet en bellen/internet en tv etc.).
  • Ben je het afgelopen jaar al eerder overgestapt naar een andere internetprovider, dan zit je nog aan een contract vast. Je kunt dan alleen kosteloos overstappen naar een andere aanbieder als je kunt aantonen dat je nieuwe adres buiten het dekkingsgebied van je huidige provider ligt.
  • Het kan voordelig zijn om te kiezen voor een Alles-in-1 abonnement, waarbij alle diensten bij een enkele provider lopen. Je hebt dan of alleen een kabelaansluiting, een glasvezelaansluiting of juist alleen een (A)DSL-aansluiting.
  • Een verhuizing combineren met een overstap levert problemen op als je het vaste nummer mee wilt nemen. Dit zijn twee verschillende processen bij de internetproviders en die processen zijn niet goed op elkaar afgestemd. Hierdoor loop je het risico het nummer kwijt te raken. Informeer daarom van te voren bij de gewenste nieuwe partij of zij een 'overstap met telefoonnummer wegens verhuizing' kunnen regelen met de partij waar je nu nog klant bent, op het oude adres.
  • Als je een e-mail adres gebruikt van jouw huidige internetprovider dan kun je dat niet meenemen naar een andere provider. De meest praktische oplossing is om te kiezen voor een @gmail.com adres, of een ander e-mail adres dat niet gekoppeld is aan een internetprovider. We hebben het dan over adressen zoals @ziggo.com of @kpn.mail.com.

Internet aanvragen bij een nieuwe woning

Als je naar een nieuwe woning verhuist, dan worden aansluitingen voor de telefoonlijn en televisie kabel doorgaans door de projectontwikkelaar of aannemer aangevraagd. Als dit niet het geval is, dan is het belangrijk om hier zelf op tijd een aanvraag voor te doen. Het liefst zo'n twee tot drie maanden vóór de verhuisdatum, dat kan via https://www.mijnaansluiting.nl/. Als er (later) nog een aansluiting voor kabeltelevisie of telefonie aangelegd moet worden, worden hier (eenmalig) extra kosten voor berekend. Er bestaat geen mogelijkheid voor een verhuiscontract, dat je de internetverbinding tijdelijk op twee adressen kunt krijgen. Als je op het oude en nieuwe adres tegelijkertijd internet (en televisie) wilt hebben dan is een overlap in contract bijna niet te vermijden. Neem eventueel een maandcontract op het nieuwe adres, of gebruik mobiel internet.

In veel nieuwbouwwijken wordt tegenwoordig alleen nog glasvezel verbinding aangelegd, het is dan vaak niet mogelijk om gebruik te maken van de kabel of DSL telefoonlijn. Meer informatie over glasvezel kun je hier vinden.


Geactualiseerd: vrijdag 17 december 2021

Els Werkman
Els Werkman Sitemanager Telecom

Els is als sitemanager telecom verantwoordelijk voor alle informatie op de telecomvergelijkers. Els is telecomspecialist. Weet alles over de telecomproducten en diensten die op Bellen.com en Internetten.nl vergeleken worden. Voordat Els bij de Bencom Group in dienst kwam heeft ze van 1996 tot 2006 bij een grote mobiele provider gewerkt. En een jaar bij een kleine zakelijke telecom aanbieder. Hierdoor is Els inmiddels 25 jaar werkzaam op de telecommarkt. En kan daardoor met recht een expert genoemd worden.

Els is Wft-gediplomeerd Adviseur Zorg. Vandaar dat je haar ook op Poliswijzer tegenkomt.

Vergelijk en kies de beste deal

Op Totaalwijzer.nl vergelijken we gratis alle alles-in-1 pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.