Onafhankelijk Alles-in-1 aanbiedingen van alle aanbieders vergelijken
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Snelheid internetverbindingen

Naast de prijs van het abonnement en de beschikbaarheid van de verbinding, is de geboden internetsnelheid één van de belangrijkste factoren in de keuze voor een internetabonnement. De snelheid die een provider noemt is echter niet altijd de snelheid die je krijgt als het thuis eenmaal hebt aangesloten, er zijn veel factoren die hier invloed op hebben. Ook is het niet altijd duidelijk wat voor snelheid je als consument eigenlijk nodig hebt.

De snelheid van internetverbindingen wordt weergegeven in kilobit per seconde of in megabit per seconde (1 Mb is 1000 kb). Dit kan verwarrend zijn, omdat bestanden worden weergegeven in kilobyte, megabyte etc., die precies 8 keer zo groot zijn (1 byte bestaat uit 8 bits, een megabyte dus ook uit 8 megabit). Ook wordt altijd de theoretische maximale snelheid doorgegeven en niet de snelheid die je als klant werkelijk krijgt. Hoe snel jou eigen internetverbinding is, hangt dan vooral af van wat voor type verbinding je hebt en waar je het gebruikt.

Wat voor snelheid heb ik nodig?

Voor zowel vast internet, via ADSL of de kabel, als voor mobiel internet, is de snelheid de afgelopen tien jaar continu gestegen. Bovendien is ook de dekking van snel vast en mobiel internet uitgebreid, waardoor steeds meer mensen gebruik hebben kunnen maken van breedband internet. Voor ADSL en kabel geldt ook dat het prijsverschil tussen een relatief langzame verbinding van minder dan 10 Mb/s en een verbinding van 20 Mb/s ook is afgenomen.

Om met een enkele computer een beetje vlot te kunnen internetten is een snelheid van 4 Mb/s al voldoende, ook al moet je dan wat langer wachter bij het laden van een YouTube filmpje in HD-kwaliteit of een pagina met veel foto's. Een snelheid van 20 Mb/s is voldoende als je meerdere computers gebruikt of ook online wil gamen en verbindingen van 40 Mb/s en sneller zijn vooral erg handig bij het downloaden van films of andere grote bestanden.

Voor glasvezel en kabel zijn ook snelheden van boven de 100 Mb/s beschikbaar. Deze snelheden zijn vooral nuttig voor het veelvuldig downloaden van grote bestanden, zoals films of software. Hierbij moet je er wel rekening mee houden dat ook de eigen netwerkkaart, netwerkkabels en andere apparatuur deze hoge snelheden aankunnen. Ook bieden niet alle aanbieders van nieuwsgroepen snelheden boven de 100 Mb/s aan.

Maximale downloadsnelheid
in Nederland beschikbaar

Gebruikte techniek
Inbellen 56 kb/s Analoge telefoonlijn
ISDN 128 kb/s ISDN telefoonlijn
ADSL 24 Mb/s ADSL2+
VDSL 50 Mb/s VDSL2
Kabel 120 Mb/s DOCSIS 3.0
Glasvezel 500 Mb/s FTTH
Mobiel internet 28,8 Mb/s HSPA+
225 Mb/s 4G+

De werkelijke snelheid van je verbinding

Iedereen die thuis wel eens zijn snelheid heeft gemeten, is het vast opgevallen dat de snelheid waar je in de praktijk mee kan downloaden meestal een stuk lager is dan de snelheid die de provider claimt dat je kan krijgen. Met name bij ADSL is er een groot verschil in dit 'theoretische maximum' en je echte snelheid.

De oorzaak hiervan is dat de snelheid erg afhankelijk is van de afstand tot de wijkcentrale. Het maximum waarmee de aanbieder adverteert kan dan in de praktijk alleen gehaald worden als je letterlijk naast de wijkcentrale woont. Zit je op een paar kilometer afstand, dan is de snelheid nog maar een fractie hiervan. Aangezien de meeste Nederlanders in relatief dichtbevolkt gebied wonen, is dit voor de meesten niet zo'n probleem omdat er dan vaak wel een wijkcentrale in de buurt staat.

Omdat de snelheid niet gegarandeerd kan worden, wordt ook altijd geadverteerd met een snelheid 'tot' bijvoorbeeld 20 Mb/s. De provider gaat dan zijn best doen om voor de klant een zo hoog mogelijke snelheid te behalen, de zogenaamde 'best effort'. Valt de snelheid uiteindelijk tegen, dan heb je ook niet automatisch het recht om je contract op te zeggen. Test hier de snelheid van je eigen internetverbinding.

Voor internet via de kabel en glasvezel geldt hetzelfde, maar daarbij komt het vaker voor dat je dichter bij de snelheid zit die door de provider genoemd wordt.

Geactualiseerd: 30-11-2017