Onafhankelijk Alles-in-1 aanbiedingen van alle aanbieders vergelijken
Ben Woldring
Vragen? De helpdesk is momenteel gesloten.
Wij zitten morgen vanaf 9.00 uur weer voor u klaar!
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Snelheid internetverbindingen

Naast de prijs van het abonnement en de beschikbaarheid van de verbinding, is de geboden internetsnelheid één van de belangrijkste factoren in de keuze voor een internetabonnement. De snelheid die een provider kan leveren is echter niet altijd de snelheid die je in huis krijgt na het aansluiten. Er zijn veel factoren die hier invloed op hebben. En het is niet voor iedereen duidelijk welke snelheid je eigenlijk nodig hebt.

De snelheid van internetverbindingen wordt weergegeven in kilobit per seconde of in megabit per seconde (1 Mb is 1000 kb). Dit kan verwarrend zijn, omdat bestanden worden weergegeven in kilobyte, megabyte etc., die precies 8 keer zo groot zijn (1 byte bestaat uit 8 bits, een megabyte dus ook uit 8 megabit). Ook wordt altijd de theoretische maximale snelheid doorgegeven en de gemiddelde snelheid die geboden kan worden op jouw adres. Hoe snel jou eigen internetverbinding is, hangt daarna nog af van wat voor type verbinding je hebt en waar(voor) je het gebruikt.

Wat voor snelheid heb ik nodig?

Voor zowel vast internet, via DSL, glas of de kabel, als voor mobiel internet, neemt de gemiddelde snelheid nog steed toe. Doordat er ook nog steeds gewerkt wordt aan uitbreiding en verbetering hebben de meeste huishoudens inmiddels toegagn tot snel en betrouwbaar breedband internet. Om met een enkele computer een beetje te kunnen internetten is een snelheid van 4 Mb/s al voldoende, maar dan moet je wel lang wachten bij het laden van een YouTube filmpje in HD-kwaliteit. Een snelheid van 20 Mb/s of hoger is in alle gevallen beter. Wil je meerdere computers gebruiken of ook online gamen? Ga dan voor de hoogst mogelijke snelheid. Verbindingen van 50 Mbps en sneller zijn dan aan te raden. Ook voor het downloaden van films of andere grote bestanden.

Voor glasvezel en kabel zijn snelheden van boven de 100 Mbps beschikbaar (kan oplopen tot zelfs 1000 Mbps). Deze snelheden zijn vooral nuttig voor het veelvuldig downloaden van grote bestanden, zoals films of software. Online televisie kijken of gamen is dan ook mogelijk.

De werkelijke snelheid van je verbinding

Iedereen die thuis wel eens de snelheid van de DSL verbinding heeft gemeten, is het vast opgevallen dat de snelheid waar je in de praktijk mee kan downloaden vaakl lager is dan de gemiddelde snelheid volgens de provider. De oorzaak hiervan is dat die snelheid erg afhankelijk is van de afstand tot de wijkcentrale. Het maximum kan in de praktijk alleen gehaald worden als je letterlijk naast de wijkcentrale woont. Zit je op een (paar) kilometer afstand, dan is de snelheid nog maar een fractie hiervan. Op veel plekken staat de wijkcentrale dichtbij dus zal het verlies meevallen. En het grootste gedeelte van het koperdraad netwerk is of wordt vervangen door glasvezel, daar speelt dit probleem niet. 

Voor internet via de kabel en glasvezel maakt de afstand tot de wijkcentrale niet uit. Vanwege andere technieken is het snelheidsverschil te verwaarlozen. Bij kabel gaat er maximaal 10% verloren, bij glasvezel niets.

Wat wel een rol kan spelen is de bekabeling in jouw huis. En/of de wifi verbindingen. Dat heb je echter zelf in de hand, vooral wifi kun je zelf verbeteren.

Maximale downloadsnelheid
beschikbaar in Nederland

Gebruikte techniek

Inbellen

56 kb/s

Analoge telefoonlijn

ISDN

128 kb/s

ISDN telefoonlijn

ADSL

24 Mb/s

ADSL2+

VDSL

200 Mb/s

VDSL2

Kabel

1 Gb/s

DOCSIS 3.1

Glasvezel

1 Gb/s

FTTH

Mobiel internet

43 Mb/s

HSPA+

 

150 Mb/s

4G (LTE)

 

225 Mb/s

4G Plus

1 Gb/s 5G

Inbellen en ISDN zijn niet meer aan de orde, ze staan nog in dit overzicht vanwege de curiositeitswaarde.


Geactualiseerd: vrijdag 3 juni 2022

Vergelijk en kies de beste deal

Op Totaalwijzer.nl vergelijken we gratis alle alles-in-1 pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.