Onafhankelijk Alles-in-1 aanbiedingen van alle aanbieders vergelijken
Ben Woldring
Vragen? De helpdesk is momenteel gesloten.
Wij zitten morgen vanaf 9.00 uur weer voor u klaar!
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Snelheid internetverbindingen

Naast de prijs van het abonnement en de beschikbaarheid van de verbinding, is de geboden internetsnelheid één van de belangrijkste factoren in de keuze voor een internetabonnement. De snelheid die een provider noemt is echter niet altijd de snelheid die je krijgt als het thuis eenmaal hebt aangesloten, er zijn veel factoren die hier invloed op hebben. Ook is het niet altijd duidelijk wat voor snelheid je als consument eigenlijk nodig hebt.

De snelheid van internetverbindingen wordt weergegeven in kilobit per seconde of in megabit per seconde (1 Mb is 1000 kb). Dit kan verwarrend zijn, omdat bestanden worden weergegeven in kilobyte, megabyte etc., die precies 8 keer zo groot zijn (1 byte bestaat uit 8 bits, een megabyte dus ook uit 8 megabit). Ook wordt altijd de theoretische maximale snelheid doorgegeven en niet de snelheid die je als klant werkelijk krijgt. Hoe snel jou eigen internetverbinding is, hangt dan vooral af van wat voor type verbinding je hebt en waar je het gebruikt.

Wat voor snelheid heb ik nodig?

Voor zowel vast internet, via DSL, glas of de kabel, als voor mobiel internet, is de snelheid de afgelopen tien jaar continu gestegen. Bovendien is ook de dekking van snel vast en mobiel internet uitgebreid, waardoor steeds meer mensen gebruik hebben kunnen maken van breedband internet. Om met een enkele computer een beetje te kunnen internetten is een snelheid van 4 Mb/s al voldoende, maar dan moet je wel lang wachten bij het laden van een YouTube filmpje in HD-kwaliteit. Een snelheid van 20 Mb/s of hoger is in alle gevallen beter. Wil je meerdere computers gebruiken of ook online gamen? Ga dan voor de hoogst mogelijke snelheid. Verbindingen van 50 Mbps en sneller zijn dan aan te raden. Ook voor het downloaden van films of andere grote bestanden.

Voor glasvezel en kabel zijn snelheden van boven de 100 Mbps beschikbaar (kan oplopen tot zelfs 1000 Mbps). Deze snelheden zijn vooral nuttig voor het veelvuldig downloaden van grote bestanden, zoals films of software. 

De werkelijke snelheid van je verbinding

Iedereen die thuis wel eens zijn snelheid heeft gemeten, is het vast opgevallen dat de snelheid waar je in de praktijk mee kan downloaden meestal een stuk lager is dan de snelheid die de provider claimt dat je kan krijgen. Met name bij ADSL is er een groot verschil in dit 'theoretische maximum' en je echte snelheid. De oorzaak hiervan is dat de snelheid erg afhankelijk is van de afstand tot de wijkcentrale. Het maximum waarmee de aanbieder adverteert kan dan in de praktijk alleen gehaald worden als je letterlijk naast de wijkcentrale woont. Zit je op een paar kilometer afstand, dan is de snelheid nog maar een fractie hiervan. Aangezien de meeste Nederlanders in relatief dichtbevolkt gebied wonen, is dit voor de meesten niet zo'n probleem omdat er dan vaak wel een wijkcentrale in de buurt staat.

Omdat de snelheid niet gegarandeerd kan worden, wordt ook altijd geadverteerd met een snelheid 'tot' bijvoorbeeld 20 Mb/s. De provider gaat dan zijn best doen om voor de klant een zo hoog mogelijke snelheid te behalen, de zogenaamde 'best effort'. Valt de snelheid uiteindelijk tegen, dan heb je ook niet automatisch het recht om je contract op te zeggen.
Voor internet via de kabel en glasvezel geldt dit niet. Vanwege andere technieke is het snelheidsverschil te verwaarlozen. Bij kabel gaat er maximaal 10% verloren, bij glasvezel niets.

Maximale downloadsnelheid
beschikbaar in Nederland

Gebruikte techniek

Inbellen

56 kb/s

Analoge telefoonlijn

ISDN

128 kb/s

ISDN telefoonlijn

ADSL

24 Mb/s

ADSL2+

VDSL

200 Mb/s

VDSL2

Kabel

1 Gb/s

DOCSIS 3.1

Glasvezel

1 Gb/s

FTTH

Mobiel internet

43 Mb/s

HSPA+

 

150 Mb/s

4G (LTE)

 

225 Mb/s

4G Plus

1 Gb/s 5G

Geactualiseerd: 24-12-2020


Geactualiseerd: donderdag 24 december 2020

Vergelijk en kies de beste deal

Op Totaalwijzer.nl vergelijken we gratis alle alles-in-1 pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.