Onafhankelijk Alles-in-1 aanbiedingen van alle aanbieders vergelijken
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Overstappen naar andere internetprovider

overstappen-naar-andere-internetprovider.jpgEr zijn behoorlijk wat redenen om over te stappen naar een andere internetprovider als je contract is afgelopen, bijvoorbeeld: een lagere maandprijs, een snellere verbinding, een scherpe actie voor nieuwe klanten of een betere klantenservice. En vrijwel alle aanbieders hebben weinig tot geen kortingsacties voor bestaande klanten, behalve als je verlengt. Als je contract is afgelopen dan kun je beter meteen vergelijken bij welke (nieuwe) partij je het beste uit bent.

Vaak levert het voordeel op om een totaalpakket met internet, bellen en televisie (Alles-in-1) bij dezelfde provider af te nemen, denk bijvoorbeeld aan één vast aanspreekpunt, één factuur maar ook aan een lager bedrag per maand door combinatievoordeel.

Waarom overstappen via Totaalwijzer?

 • Gratis en onafhankelijk advies
 • Deskundige en goed bereikbare helpdesk
 • Vergelijken van alle aanbiedingen op basis van jouw postcode en huisnummer
 • Gegarandeerd de beste deal
 • Meer dan 20 jaar ervaring

Zo eenvoudig is overstappen via Totaalwijzer:

 1. Vul je postcode en huisnummer in voor een overzicht op maat
 2. Kies eventueel met behulp van de filters voor bepaalde kenmerken
 3. Kies een aantal pakketten uit om te vergelijken
 4. Maak een keuze en klik op bestel

Je hebt 14 werkdagen bedenktijd om de overeenkomst zonder opgaaf van redenen te herroepen. Doe je dat niet dan wordt binnen 4 tot 6 weken de overstap uitgevoerd. Bij Ziggo lukt dit binnen 3 tot 5 werkdagen, handig als je haast hebt. Tegen betaling kun je bij XS4ALL meteen online zijn.

Overstapservice

Overstapservice: de nieuwe provider regelt alles voor je, waaronder het opzeggen van je oude internet-, televisie- en telefonie-abonnement. Helaas zijn niet alle providers bij deze service aangesloten, dit merk je gelukkig snel genoeg bij de aanvraag van een nieuw pakket. De volgende providers doen hier aan mee: KPN, Online.nl, Tele2, Telfort, T-Mobile, XS4ALL en Ziggo.

Door de Overstapservice verloopt de overstap probleemloos, omdat de providers het onderling afhandelen. Jij hoeft er niets meer voor te doen.

Wanneer kun je de overstapservice gebruiken?

 • De huidige en nieuwe aanbieder ondersteunen de overstapservice
 • Je moet in ieder geval een internetabonnement hebben
 • Het nieuwe contact moet op hetzelfde adres geleverd gaan worden als het huidige pakket

Wanneer kun je het beste zelf opzeggen?

 • Je huidige provider biedt de overstapservice niet
 • Je neemt een nieuw abonnement omdat je verhuist
 • Je wilt overstappen naar glasvezel, maar er is nog geen glasvezel aangelegd
 • Je wilt je huidige aansluiting houden en je nieuwe abonnement er extra naast hebben
 • Je wilt slechts een deel van je huidige diensten of pakket bij je huidige provider opzeggen

Staat je provider er niet bij? Dan zul je het opzeggen zelf moeten regelen. Bestel eerst via Totaalwijzer en zeg pas ná ontvangst van de bevestigingsbrief van de nieuwe provider je oude abonnementen op. Heb je een gecombineerd abonnement met internet, bellen en/of tv? Geef bij je opzegging duidelijk aan of je je telefoonnummer wilt behouden. Heb je nu een (A)DSL- of glasvezelaansluiting en behoud je dit type aansluiting? Geef bij het opzeggen duidelijk aan dat je (A)DSL- of glasvezelaansluiting behouden moet blijven.

Waar moet je op letten?

Controleer altijd eerst de voorwaarden van je huidige abonnement.

Zoek op wanneer je huidige contract afloopt

De meeste abonnementen hebben een looptijd van 1 of 2 jaar. Het abonnement wordt daarna per maand stilzwijgend verlengd. Het abonnement stopt alleen als jij het zelf opzegt.

Controleer de opzegtermijn van je huidige abonnement

Meestal is dit een maand. Is de looptijd van je contract verstreken en heeft je aanbieder je contract stilzwijgend verlengd? Dan geldt maximaal één maand opzegtermijn. Die maand gaat direct lopen op de dag dat je je contract opzegt. Voorbeeld: als je op 14 september je overeenkomst opzegt, is de overeenkomst uiterlijk op 15 oktober beëindigd. De provider mag de opzegtermijn dus niet koppelen aan een kalendermaand of contractmaand.

Telefoonnummer behouden?

Je nummer kan in bijna alle gevallen worden overgenomen door je nieuwe provider. Moet je je abonnement toch zelf opzeggen? Zeg nooit je contract op voordat je bent overgestapt! Let met overstappen goed op wanneer je een vast telefoonnummer hebt dat je wilt behouden.

E-mailadres behouden?

Als je gebruik maakt van het e-mailadres dat je internetprovider je heeft gegeven, dan raak je deze kwijt bij een overstap. Wie niet steeds bij de overstap naar een andere provider een nieuw e-mailadres wil, kan kiezen voor een webmail-account, bijvoorbeeld bij Gmail. Ook kun je een e-mailadres nemen gekoppeld aan een eigen domein. Via Internetten.nl kun je je aanmelden bij een hostingprovider voor een eigen webdomein met bijbehorend e-mailadres. Dit kan al vanaf een paar euro per maand.

Informatieplicht en opzegrecht

Wanneer providers de voorwaarden wijzigen, moeten zij je hier tenminste vier weken van tevoren over informeren. Je hebt als abonnee het recht de overeenkomst kosteloos te beëindigen wanneer de wijziging nadelig is voor jou. Deze informatieplicht en het bijbehorende opzegrecht blijven gelden naast de wettelijke opzegtermijn van één maand.

Geactualiseerd: 21-03-2019