Onafhankelijk Alles-in-1 aanbiedingen van alle aanbieders vergelijken
Ben Woldring
Vragen? De helpdesk is momenteel gesloten.
Wij zitten straks vanaf 9.00 uur weer voor u klaar!
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Bellen via het internet (VoIP)

Bellen via internet wordt ook wel IP-telefonie, Voice over IP, VoIP, of digitale telefonie genoemd. Digitale telefonie/internettelefonie gaat de ouderwetse (koperdraad)telefoonaansluitingen gaat vervangen. Het is nog een kwestie van tijd en de 'gewone analoge telefonie' is geschiedenis. Maar wat is het eigenlijk? Wat heb ik ervoor nodig en hoeveel kost het? Wat zijn de voor- en nadelen?

Bellen via het internet VoIP

Wat is VoIP?

VoIP staat voor Voice over Internet Protocol en is de verzamelnaam voor al het spraakverkeer via internet. Het spraakverkeer gaat via datanetwerken op basis van het Internet Protocol. Het verschil tussen VoIP en traditioneel telefoneren zit in het signaaltransport. Bij internettelefonie wordt het gesprek omgezet in datapakketjes die verstuurd worden via internet. Deze pakketjes worden door software slim verpakt, zodat er veel minder capaciteit nodig is voor een gesprek.

VoIP bestaat op de Nederlandse markt in velen soorten en smaken. Een populaire maar beperkte oplossing voor internet telefonie is Skype. FaceTime en WhatsApp-bellen zijn ook varianten. Maar ook het ' vaste' bellen wordt afgehandeld via VoIP, daarvoor sluit je jouw telefoon aan op het modem. 

Wat is bellen via de kabel en glasvezel?

Kabelbedrijven zoals Ziggo en Caiway bieden al een aantal jaar hun kabelinternet- en televisieabonnees een digitaal telefoonpakket aan via de Alles-in-1 abonnementen. UPC (opgegaan in Ziggo) is als eerste gestart met digitale telefonie, waarbij gebruik gemaakt wordt van de VoIP-technologie. De glasvezel- en DSL-providers doen dit ook. Als je ook een  bellen abonnement neemt krijg je een modem dat geschikt is voor zowel internet- als telefonie. Het internet- en telefoniemodem wordt direct op de internetkabel aangesloten. En je sluit de telefoon daar weer op aan. 

Voordelen van internetbellen

  • Kostenbesparing: het bellen is over het algemeen goedkoper. En bepaalde gevallen is het bellen gratis (van Skype naar Skype of van WhatsApp naar WhatsApp bijvoorbeeld).
  • Je behoudt het eigen telefoonnummer en je kunt blijven bellen met eigen toestel.
  • Geen 'los' telefoonabonnement nodig, de prijzen voor het telefoniegedeelte in alles-in-1 pakketten zijn relatief laag. Je krijgt de telefonieaansluiting vaak gratis, je betaalt dan het bellen 'per tik'.
  • Vast bellen via de ouderwetse telefoonfoon verbinding kan alleen nog via KPN en is in verhouding duur. Steeds meer mensen kiezen er daarom voor om het telefoonnummer te koppelen aan het internet abonnement. En dan heb je ook keuze uit verschillende pakketten bij verschillende aanbieders. Het nummer is van jou en dat kun je meenemen. 

Nadelen van internetbellen

Het 'koperdraad' PSTN telefoonnetwerk wordt door een kleine groep mensen nog steeds beschouwd als betrouwbaarder en stabieler dan de internetvariant. Het aantal problemen met VoIP is significant afgenomen, de meeste verzekeraars accepteren bijvoorbeeld tegenwoordig wel VoIP aansluitingen als alarmlijn. Vooral kabel- en glasvezelaansluitingen komen dicht in de buurt bij PSTN. Toch zijn er nog nadelen:

  • Alarminstallaties kunnen bij stroomstoring geen contact maken met alarmcentrale
  • Bij stroomuitval en/of een internetstoring heb je geen telefoon
  • Bij het bellen van een alarmnummer kan de plaats van de beller niet of minder snel worden bepaald

Geactualiseerd: vrijdag 3 juni 2022

Vergelijk en kies de beste deal

Op Totaalwijzer.nl vergelijken we gratis alle alles-in-1 pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.