Alles over combinatievoordeel

Vier halen en in één keer betalen. Met een quad play pakket kun je voor internet, tv plus vaste en mobiele telefonie één bundel afsluiten bij één provider. Met kortingen, extra zenderpakketten en andere voordelen proberen providers klanten aan zich te binden. Hoeveel voordeel levert het op en welke aanbieders bieden dit voordeel aan?

Wie bieden combinatievoordeel?

KPN kwam in 2013 met ‘KPN Compleet’. Bij het combineren van een Alles-in-één Pakket en minimaal één mobiel KPN-abonnement, kregen abonnees toegang tot meer tv-zenders, gratis toegang tot interactieve diensten en gratis onderling bellen. Daarna volgden Telfort, en Ziggo. In het voorjaar van 2016 startte ook Tele2 met het aanbieden van quad play. Klanten kregen bij het combineren van diensten € 50 korting op een mobiel abonnement met toestel, dit was echter tijdelijk. In februari kondigden Ziggo en Vodafone aan hun krachten te bundelen. Beide providers konden al wel quad play leveren, maar moesten daarvoor op sommige onderdelen capaciteit inhuren bij andere spelers. Gezamelijk zullen ze abonnementen aanbieden waarbij het vaste netwerk van Ziggo gecombineerd wordt met het mobiele netwerk van Vodafone. In april 2017 introduceerde VodafoneZiggo 'non-stop', waarbij je extra voordelen krijgt als je een mobiel abonnement van Vodafone combineert met Ziggo internet en TV. Zo komt er een nieuwe concurrent bij op de quad play markt. T-Mobile heeft in december 2016 Vodafone Thuis overgenomen, per 5 oktober 2017 krijg je combinatievoordeel, € 2,50 korting op de factuur, gratis Fox Sports Eredevisie en als je klant wordt bij mobiel of vast betaal je geen aansluitkosten. XS4ALL kondigde eind 2016 aan te komen met quad play, in combinatie met KPN mobiel. Simyo biedt sinds oktober 2017 een eigen versie van KPN Compleet aan, als je ook klant bent bij KPN krijg je een verdubbeling van jouw tegoed.

Is een abonnement op de vaste telefoon of tv overbodig, maar wil jij wel profiteren van kortingen? Dat kan, er zijn namelijk providers die korting en andere extra's bieden als je je mobiele abonnement combineert met bijvoorbeeld internet, internet & bellen en internet & tv. Een 4-in-1 pakket afsluiten is daarom niet noodzakelijk.  

Welke voordelen bieden providers bij een 4-in-1 pakket?

Providers proberen klanten aan zich te binden door onderstaande kortingen en voordelen te bieden.

Provider Pakket
kpn.gif

KPN Compleet

 • € 5 korting mobiel
 • Gratis zenders + films
 • Dubbel zoveel data
 • Gratis onderling bellen
 • Onderling MB’s delen
telfort.gif

Bij Telfort Combivoordeel keuze uit:

 • 2x zoveel minuten en MB's
 • Gratis Fox Sports Eredivisie
 • Gratis Opnemen pakket
 • € 5 korting op je thuis factuur
 • Geen activatiekosten
ziggo.gif

Combineer je een Vodafone mobiel abonnement met minimaal een Ziggo
internet en digitale TV (minimaal 30 Mbps) abonnement dan krijg je gratis:

 • € 5 korting per maand op je mobiele factuur (bij Vodafone Red abonnementen)
 • Dubbel zoveel data (bij Start en Red)
 • Keuze uit een extra TV-pakket
 • Veilig online pakket (F-Secure)
xs4all.gif

​XS4ALL introduceert 'Compleet' in samenwerking met KPN. Ben je internetklant
bij XS4ALL en heb je een mobiel abonnement bij KPN? Dan kun je profiteren van:

 • € 5 korting mobiel
 • Keuze uit gratis zenderpakketten
 • Dubbel zoveel data en minuten op de KPN mobiel abonnementen
 • Gratis onderling bellen tussen vaste XS4ALL-nummers en KPN-Mobiel nummers
  op hetzelfde adres
 • Onderling MB’s delen met andere KPN Mobiel abonnementen op hetzelfde adres
Simyo logo

​Ben je internetklant bij KPN en heb je een mobiel abonnement bij Simyo?
Dan kun je profiteren van:

 • Dubbel zoveel data en minuten op de Simyo abonnementen op hetzelfde adres
t-mobile.gif

Combineer je T-Mobile mobiel met T-Mobile Thuis
met interactieve TV op hetzelfde adres, dan krijg je:

 • € 2,50 per maand korting op de Thuis factuur
 • Gratis FOX Sports Eredivisie óf  FOX Sports Compleet voor € 5 per maand
 • Geen aansluitkosten op T-Mobile Mobiel
 • Geen activatiekosten op Thuis met TV 

Goeie zet, zo’n pakket?

Naast de kortingen en extra’s die je ontvangt heb je ook een overzichtelijke administratie. Door alles te bundelen heb je alle facturen van één provider. Het nadeel is wel dat als er een storing is bij de provider de kans groot is dat je van geen van de diensten gebruik kunt maken. Om te kijken of quad play interessant is voor jou is het belangrijk je laatste facturen van je mobiel, internet, vaste telefoon en televisie pakket er bij te pakken. Voor sommigen is zo’n quad play goedkoper, voor anderen dan weer niet. Als je bijvoorbeeld een voordelig mobiel abonnement met smartphone hebt of die bij een andere provider vindt, kan dat voordeliger zijn. Vergelijk eerst mobiele producten en Alles-in-1 abonnementen en leg de kosten naast elkaar om te kijken of je kunt profiteren van een quad play pakket. Let wel op dat je pas kunt overstappen als je mobiele contract is afgelopen. 

Quad play of triple play?

Telecompaper heeft onderzocht hoe enthousiast Nederlanders zijn over quad play pakketten. Dit viel behoorlijk tegen. Maar liefst 71 procent van de Nederlanders heeft aangegeven geen belangstelling te hebben voor het afnemen van een quad play pakket. Zij vinden keuzevrijheid voor hun mobiele aanbieder belangrijker dan het combineren van vier diensten. Een jaar eerder lag dit aantal op 67 procent. Ruim de helft van de Nederlanders geeft aan geen invloed te hebben op de mobiele telefonie-aansluiting van één of meer gezinsleden en daarom het nemen van een dergelijk pakket niet handig is. Een kleine vier op de tien Nederlanders wil wel vaste- en mobiele diensten bundelen, maar zou daarbij dan geen vaste telefonie meer willen.

Toch stijgt de populariteit van vast-mobiele bundels. In het tweede kwartaal van 2016 hadden ruim 716.000 huishoudens een quad play pakket. Begin 2017 werden ongeveer 1 miljoen vast-mobiele bundels afgenomen en halverwege 2017 is dit aantal bijna verdubbeld naar 1,8 miljoen (bron: Telecommonitor ACM). De Autoriteit Consument & Markt ziet als voornaamste reden van deze stijging dat VodafoneZiggo in het eerste kwartaal 2017 ook vast-mobiele bundels heeft geïntroduceerd. De belangrijkste redenen om over te stappen zijn kortingen of extra’s zoals meer MB’s in een mobiele bundel. 

geactualiseerd: 24-01-2018